Íme, itt a világ legkisebb kígyója!

2016. november 7., hétfő




Tudod, melyik a világ legkisebb kígyója, és pontosan mekkora? Az állat annyira vékony, hogy egy bél nélküli ceruzának az üregén is át tudna bújni és jelenleg a Karib-szigeteken él.

A világ legkisebb ma élő kígyófaját nemrég fedezte fel a tudomány. A fajt eredetileg a Karib-szigeteknél lévő Martinique-szigeten találták meg.

A kígyó annyira kicsi, hogy a szabad ég alatt rengeteg veszélyforrás végzetes lehet számára.

Nem véletlen, hogy az élete nagyobb részét inkább a föld alá bújva tölti. Első ránézésre is annyira kicsi, hogy elsőre sokan egy egyszerű gilisztának néznék.

Különféle föld alatt fellelhető táplálékokat fogyaszt, mint lárvák, hangyalárvák, és tojások.

De hogy pontosan mekkora is a világrekorder mini kígyó? Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, érdemes elővennünk egy ceruzát, eltávolítani belőle a ceruzabelet, majd belegondolni abba, hogy a parányi kígyó átfér a ceruzabél üregén.

Maga az állat még a 10 centiméteres hosszt is alig éri el. Jelenleg tehát ez a valaha talált legkisebb élő kígyófaj a világon.

Nem Martinique egyébként az egyetlen karibi sziget, ahol rekordméretű hüllők élnek. 2008-ban ugyanis Blair Hedges Barbados szigetén fedezte a Leptotyphlops carlae névre keresztelt korábbi csúcstartót.

Szinte hihetetlen, hogy ennyire kicsi kígyók is képesek voltak kialakulni a kígyók családjában. Del lehetőleg parányi méretük, fürgeségük, és a földalatti életmódjuk járult hozzá, hogy evolúciósan túléltek.

érdekes érdekesség állatvilág rekord világrekord


Megtekintések száma: 11098039





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet