Íme, itt van a tengerek legijesztőbb férge

2016. december 6., kedd




Ráadásul nem csak ronda, és rémálomba illő, de lesből támad, és nála nagyobb halakkal is táplálkozik.

A tengerek élővilága mindig is egyfajta misztikum volt. Misztikum azért, mert manapság az óceánok élővilágának csupán kis részét ismeri az emberiség és a tudomány, noha ott hullámzanak alattunk a hatalmas víztömegek.

És misztikum azért, mert időnként nagyon különös, már-már bizarr víz alatti lényekre akadnak a kutatók.

A férgektől különösen a frász szokott kerülgetni minden embert. Nem véletlen, hogy sok korábbi horrorfilm előszeretettel operált ezekkel a csúszómászó, gusztustalan és riasztó kinézetű lényekkel.

Létezik a sós vizű tengerekben egy olyan féreg, mely úgy néz ki, mintha a rémálmainkból lépett volna elő. Mindennek tetejében még úgy is viselkedik. Ugyanis a Bobbit féreg még a nagyobb halakra is komoly veszélyt jelentő vérszomjas ragadozó.

Az Eunice aphroditois tengeri féreg változatos módjait ismeri áldozatai elfogásának, képes akár kettévágni a szerencsétlen prédát. Olyan is előfordul, hogy nagyon erős, bénító mérgét fecskendezi bele az áldozatába, mely szinte szétmarja belülről.

A tényleg rémálomból szabadult lény az óceán melegebb részein él, így közelebb van az emberi élővilághoz, mint hinnénk. Eredetileg 1993-ban fedezték fel.

Lassú, csendes, és sorát kiváró türelmes gyilkosról van szó, ami órákon át képes egy sötét lyukból figyelve lesni, mikor érkezik el a megfelelő pillanat, és a megfelelő áldozat.

Amikor meglátja a számára megfelelő prédát, még vár egy kicsit, majd mikor a gyanútlan préda közel merészkedik a lyukhoz, váratlanul kiugrik onnan, majd egy pillanat alatt behúzza magával a sötétbe, ahol vérszomjasan elfogyasztja.

Amikor megragadja a kisebb-nagyobb halakat – és néha rákokat is – akkor azonnal mérget is fecskendez beléjük, így gyakorlatilag esélye sincs a pórul járt zsákmánynak.

Ha még mindig nem elég félelmetes számodra: a Bobbit féreg látszólag kicsi, azonban ne csapjon be minket a szemünk. Ezek a férgek egy méter hosszúak, de feljegyeztek 3-4 méteres példányokat is. Vérszomjasak, és agresszívek, sokszor fordul elő, hogy rátámadnak bármire, ami sokkal nagyobb náluk.

Ismernek néhány esetet, amikor emberre is rátámadt egy-egy példány, ezek azonban nem okoztak súlyos sérüléseket, ellenben nagyon kínzó fájdalmat a méreganyag nyomán.

Azt élete legnagyobb részét ez az állat a föld alatt tölti és csak a csápokkal rendelkező része és szájszerve bújik ki megragadni az áldozatokat, majd lehúzni magával a mélybe.

hihetetlen természet állatvilág bizarr ijesztő


Megtekintések száma: 50564





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet