Immunonkológiai terápiák vethetnek véget a ráknak 10 éven belül

2016. június 17., péntek
10 év múlva nem lesz rákos megbetegedés - hiszik sokan az immunonkológiai terápiák hatását vizsgáló kutatási eredményeket látva a szakemberek. Tényleg közeleg a rákmentes jövő?

Új remény a rákkezelésben

Bár immunonkológiai terápiát napjainkban még csak a gyógykezelések 3 százalékában alkalmaznak, az orvosok bizakodóak. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy tíz év múlva már az onkológiai kezelések közel 60 százaléka ezen, az új, hosszú távú minőségi túlélési lehetőséget biztosító kezeléseken alapul majd, és a rákos megbetegedések jelentősen visszaszorulnak.

A kutatók több évtizede, világszerte végeznek vizsgálatokat annak megismerésére, hogy az immunrendszer milyen szerepet játszhat a rákos megbetegedések elleni küzdelemben.

Rengeteg elmélet született arra vonatkozóan, hogy pontosan mi okozza a rákot, de az az igazság, hogy a tudomány még a mai napon sem tud egyértelmű választ adni a kérdésre, mely évente többmillió ember életébe kerül.

Mások úgy hiszik, hogy már régen megvan az ellenszer, ahogyan megvolt 20-30 évvel ezelőtt is, de az eltitkolt gyógymódokat, kezeléseket ellehetetlenítette a profi orientált gyógyszeripar.

Az immunterápia olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, amely a szervezet immunrendszerét használja fel a rák leküzdésére.

Az egész eljárás azon a felvetésen alapul, hogy az emberi szervezetben mindig megtalálható - egészséges és egészségtelen emberben egyaránt - a rák, vagy ráksejtek. Az egészséges emberek immunrendszerének köszönhetően azonban a szervezet felveszi vele a küzdelmet, és legyőzi azt.

rakos-sejtek-3

A betegség akkor üti fel a fejét, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől. Az immunonkológiai kezelések kiiktatják a gátló receptorokat, a gyógyszer hatására pedig beindul a szervezet immunválasza” – hangsúlyozza Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megbízott igazgatója.

Bár az immunterápia más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól, és eltér az eddig ismert terápiáktól, a szakemberek szerint paradigmaváltást eredményezhet az onkológia területén

Szomorú tények: Magyarország az élen jár

sajnos rákkutatás ide vagy oda, Magyarország egyvalamiben a világelsők között van: ez pedig a daganatos megbetegedésekben elhalálozók aránya.

A világon itthon betegednek és halnak meg a legtöbben rákban.

Magyarországon évente 10 ezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben egy kisvárosnyi - 8 ezer - beteget veszítünk el.

t-sejtek-tamadasa

Ráadásul a bőrrák is rendkívüli rohamléptékben terjed az országban, melyről nemrég beszámoltunk mi is.

Közel másfélszeresére nőtt tíz év alatt a melanomás – ami a bőrrák legveszélyesebb fajtája – betegek száma a világon, idehaza ez a szám még drasztikusabb.

Világszerte egyre nagyobba  bőrrák előfordulása. Ami még sajnálatosabb, hogy ez a rák legveszélyesebb és egyik legnehezebben gyógyítható változata. képes hetek alatt elvinni a beteget, és csak akkor van némi esély a menekülésre, ha nagyon korai szakaszban észreveszik, és beavatkoznak.

10 éven belül jöhet a megváltás?

Az onko-pulmonológus szakorvos szerint a legújabb gyógyszerfejlesztési eredményeknek köszönhetően egyes rákbetegségek esetében

biztosítottá válhat a betegek hosszú távú, minőségi túlélési lehetősége, vagy akár a gyógyulás is.

melanoma-sejtek

Az immunterápiás kezelésekkel egyelőre a melanoma (bőrrák), tüdőrák és a veserák területén értek el kimagasló eredményeket a szakemberek, de jelenleg is a rákos megbetegedések több, mint húsz területén zajlanak ígéretes kutatások.

Az immunonkológiai terápiát ma még csak a kezelések mintegy 3 százalékában alkalmazzák, az orvosok azonban bizakodóak a közeljövőt illetően. Úgy vélik, a következő tíz évben ez a szám akár a 60 százalékot is elérheti.

rák betegség immunonkologia


Megtekintések száma: 8232

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet