Intelligens civilizáció keresése a Tejútrendszerben

2020. június 19., péntek
Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben, egy új kutatás is erre kereste a választ.

Egy friss tanulmány alapján galaxisunkban 36 intelligens civilizáció létezhet – számol be a Nottinghami Egyetem oldala. 

Tom Westby és Christopher Conselice abból indultak ki, hogy az intelligens élet hasonlóan alakul ki más bolygókon, mint a Földön, majd ez alapján következtettek arra, hogy mennyi kommunikációra képes civilizáció lehet a Tejútrendszerben.

Conselice szerint amennyiben az intelligens élet 5 milliárd év alatt születik meg, néhány tucat ilyen fajnak kell lennie galaxisunkban. „Ötletünk lényege az evolúció vizsgálata, kozmikus méretben”

– mondta a szakértő.

Westby hozzátette, vizsgálatukban leegyszerűsített módszerrel számoltak, így adva becslést galaxisunk lehetséges intelligens civilizációinak számára. 

Az elemzéshez a szakértők az elérhető csillagászati adatokat is felhasználták.A kutatók azt feltételezik, hogy egy fejlett faj képes az űrben mérhető jeleket, például rádiósugárzást kibocsátani. 

Az emberiség nagyjából száz éve hoz létre ilyen jeleket. Amennyiben a többi intelligens civilizáció is hasonló korú, kicsi az esély rá, hogy már észlelhetjük nyomaikat, egy-egy fejlett faj között ugyanis az átlagos távolság 17 ezer fényév. 

A szakértők természetesen azt sem zárják ki, hogy egyedül vagyunk a galaxisban.

Conselice hozzátette: amennyiben sikerül intelligens civilizáció nyomára bukkannunk, abból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a mi fajunk is képes lesz néhány száz évnél tovább fennmaradni.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 8885

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet