Intelligens civilizáció keresése a Tejútrendszerben

2020. június 19., péntek




Az emberiséget régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben, egy új kutatás is erre kereste a választ.

Egy friss tanulmány alapján galaxisunkban 36 intelligens civilizáció létezhet – számol be a Nottinghami Egyetem oldala. 

Tom Westby és Christopher Conselice abból indultak ki, hogy az intelligens élet hasonlóan alakul ki más bolygókon, mint a Földön, majd ez alapján következtettek arra, hogy mennyi kommunikációra képes civilizáció lehet a Tejútrendszerben.

Conselice szerint amennyiben az intelligens élet 5 milliárd év alatt születik meg, néhány tucat ilyen fajnak kell lennie galaxisunkban. „Ötletünk lényege az evolúció vizsgálata, kozmikus méretben”

– mondta a szakértő.

Westby hozzátette, vizsgálatukban leegyszerűsített módszerrel számoltak, így adva becslést galaxisunk lehetséges intelligens civilizációinak számára. 

Az elemzéshez a szakértők az elérhető csillagászati adatokat is felhasználták.

A kutatók azt feltételezik, hogy egy fejlett faj képes az űrben mérhető jeleket, például rádiósugárzást kibocsátani. 

Az emberiség nagyjából száz éve hoz létre ilyen jeleket. Amennyiben a többi intelligens civilizáció is hasonló korú, kicsi az esély rá, hogy már észlelhetjük nyomaikat, egy-egy fejlett faj között ugyanis az átlagos távolság 17 ezer fényév. 

A szakértők természetesen azt sem zárják ki, hogy egyedül vagyunk a galaxisban.

Conselice hozzátette: amennyiben sikerül intelligens civilizáció nyomára bukkannunk, abból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a mi fajunk is képes lesz néhány száz évnél tovább fennmaradni.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 65563





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet