Intelligens varjak támadnak emberekre Budapesten?

2016. május 31., kedd
Az utóbbi időben egyre több beszámoló érkezett vérző fejű emberekről, akiket varjak támadtak meg az utcán. A rendkívül intelligens dolmányos varjak tényleg kezdenek egyre agresszívebbek lenni, és egyre nagyobb számban ellepni a nagyvárosokat?

Egyre több járókelő számol be arról, hogy a fővárosban a fákon, vagy épp a házak tetején, kerítéseken tanyázó dolmányos varjak egyre agresszívebbek. Olyanok is vannak, akik szinte félnek kimenni emiatt. Az egyre növekvő feszültség a madarak megszaporodásával csak még jobba n nőni fog.

Varjútámadásokról több helyszínen is beszámoltak szemtanúk és áldozatok egyaránt. Ilyen esetek történtek többek között a Duna-parton, a budai várnál, Tabán.

Új beszámolók és jelentések szerint már a Vérmezőn is megtörtént egy támadás. Az tit megtámadott illető azonnal tárcsázta az egyik segélyhívó számot, mert a varjú megsebesítette, és elkezdett vérezni a fején. De vajon mi az oka a rejtélyes madár támadásoknak?

dolmanyos-varju-2Hasonló támadásokról korábban beszámoltak korábban olyanok is, akik a Hajúgyári-szigeten, illetve a Margit-szigeten kocogtak.

"A madarak újból és újból felénk repültek, majd lecsaptak. Ez annyira kellemetlen, sőt, félelmetes volt, hogy vissza is fordultunk" - írta egyikük. 

A legtöbben attól félnek, hogy ezek a támadások rendszeresek lesznek, és hogy valaminek a hatására - ami talán lehet a klímaváltozás, vagy bármi más - a varjak egyre agresszívabbak lesznek.

A szakemberek azonban mindenkit megnyugtatnak, ez teljesen természetes ilyenkor: számos teremtményhez hasonlóan a szürke színű, fekete szárnyú, nagy csőrű dolmányos varjú – mert róla van szó – sem félős, ha fiókáinak védelméről van szó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa szerint a szülői ösztön áll az utóbbi napokban elszaporodott támadások hátterében.

dolmanyos-varju-3

Morandini Pál szerint igazából a fő gond az, hogy az ember elidegenedik a természettől.

– Régen minden gyerek azzal kezdte az életét, hogy kivette a fészkéből a kis vércsét, a varjút, a csókát, játszott vele, megismerte. És megtanulta azt is, hogy a madár félti a fiókáját… Ma már ez a védett fajoknál tilos. Van olyan madár is, a kis lile, ami például bénának, betegnek tetteti magát, úgy vonja magára a figyelmet a fiókájáról. Három éve egy, a fonyódi partfalon költő holló egy lakodalmi társaságnak jelezte, hogy nem ott kellene szórakozniuk.

Az állatok tehát időnként fenyegetve érzik magukat, és az erre alkalmas fajok néha megpróbálnak felülkerekedni az emberen.

Oszd meg a cikket ismerőseidnek is!

tudomány érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 1023680

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet