Interplanetáris lények otthona lehet a nemrég felfedezett csillagrendszer

2023. február 25., szombat




A nemrég bejelentett lakható bolygókat tartalmazó naprendszer feltehetően fejlett intelligens civilizációk otthona lehet.

A NASA nemrégiben hatalma csinnadrattával jelentette be, hogy egy olyan csillagrendszerre bukkant, mely egész pontosan 7 Földszerű bolygót tartalmaz, melyek közül 3 a lakható zónán belül helyezkedik el.

Vagyis van rajta folyékony víz, és oxigén is. Mindezekre a légkörének felületes vizsgálata után következtettek.

A NASA és mások is annyira komolyan gondolják, hogy élet lehet ezen a 3 bolygón, hogy azóta rengeteg tudományos célzatú illusztráció, elképzelés látott napvilágot róla, hogyan is nézhetnek ki a földönkívüliek.

A SETI is komolyan ráállt a naprendszer megfigyelésére, és több nagyobb hatótávú teleszkópját és antennáját állította a Trappist-1 rendszer irányába.

Eleinte úgy gondolák, hogy ha van is élet a bolygón - mely 98%-os bizonyosságú a jelenlegi kutatási eredmények alapján - akkor lehet, hogy csak mikrobiológiai szintű élet lehet, vagy összetettebb, de nem intelligens élőlények élhetnek a felszínén ezeknek a bolygóknak.

Egy friss kutatás azonban most azt feltételezi, hogy komolyan fejlett idegenek lehetnek a bolygók valamelyikén, vagy akár mindhármon.

Az is felvetődött, hogy ezek a lények egy és ugyanazon faj tagjai, vagyis egy interplanetáris - azaz több bolygón egyszerre jelenlévő - fajjal lehet dolgunk a jövőben.

A bolygón ugyanis az egymáshoz való közelségük, szomszédságuk miatt könnyen lehet, hogy megfertőzték egymást ugyanazzal az élettel. Ha például az egyik meteorit csapódott, az kőzetanyagot lökhetett a többi bolygó felé, amik becsapódva a felszínbe elterjeszthettek különféle mikrobákat.

A Harvard Egyetem kutatói is úgy gondolják, hogy egy fejlett, egyszerre mindhárom bolygót használó, és mindhárom planétán lakó civilizáció élhet a Trappist-1 rendszerben.

Mivel mindegyik a lakható zónán belül van, egy fejlettebb, csillagközi utazásra nem képes faj is megvalósíthatja a bolygókon való landolást, és az ott történő terjeszkedést, benépesítést.

Ez egyben azt is jelentheti, hogy legalább háromszor annyian lehetnek, mint mi. Vagyis egy esetleges háború során háromszoros túlerőben lennének. A kutatók azonban felhívják rá a figyelmet, hogy egy ilyen fejlett civilizáció nem valószínű, hogy ártó szándékú lenne.

tudomány idegen idegen civilizációk csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 77624





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet