Ismeretlen anyagból álló burok lehet a Föld magja körül: megváltoztathatja a bolygónkról alkotott képünket!

2019. március 31., vasárnap
A Föld magjának rejtélyét sikerülhetett végre megoldani.

A szakértők és geológusok régóta tudni akarják, hogy pontosan hogyan is épül fel bolygónk belső szerkezete, és hogy maga a mag miből is áll.

A Föld magja ugyanis a planéta lelke is egyben.

A mag forrása és annak állandó forgása - rotációja - tartja lendületben a bolygót és annak geológiai folyamatait.

Nem teljesen pontos, de egy kis túlzással a leállása vagy kihűlése globális katasztrófát idézne elő.

Nem csoda tehát, ha ennyire meg akarják érteni, hogyan működik, és ami még fontosabb: hogy miből áll.

A Föld belső magjának öt százalékáról nem volt eddig képük a tudósoknak, japán kutatók megoldhatták a kérdést.

A földmag két részből, egy folyékony külső és egy szilárd belső övből áll. Bolygónk legbelső, nagyjából 1200 kilométer sugarú részének lehetséges összetevőit évtizedek óta kutatják a szakemberek

– írta a BBC News.

A belső mag túlságosan mélyen van ahhoz, hogy a kutatók közvetlenül tanulmányozhassák, ezért azt vizsgálják, hogy a földrengéshullámok hogyan hatolnak át a területen és ebből következtetnek a régió anyagának összetételére.

A kutatók jelenleg úgy vélik, hogy a szilárd halmazállapotú belső magot nagyjából 85 százalékban vas, körülbelül 10 százalékban nikkel alkotja.

A hiányzó 5 százalék beazonosítására a Tohoku Egyetemen dolgozó Ohtani Eidzsi és kollégái a vas és a nikkel egy ötvözetét hozták létre, amelyet aztán szilíciummal vegyítettek.

A keveréket alávetették a belső magban uralkodó környezeti viszonyoknak – magas hőmérséklet és extrém nyomásviszonyok –, és mivel azt tapasztalták, hogy a keverék viselkedése megfelel annak, amit a szeizmikus vizsgálatok során tapasztaltak, arra jutottak, hogy a hiányzó, nagyjából 5 százaléknyi összetevő nagy valószínűséggel szilícium.

Ohtani ugyanakkor elismerte, hogy további vizsgálatokra van szükség a szilícium jelenlétének megerősítéséhez, ami ugyanakkor nem zárja ki, hogy más anyagok is találhatóak a belső magban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 38009

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet