Ismeretlen civilizációtól származó aktivitást figyel a fél világ - tényleg földönkívüliek lehetnek a csillagnál?

2021. október 27., szerda
A tudományos világ figyelme egyetlen csillagra összpontosult.

2014-ben bukkantak fel először azok a pletykák, hogy egy idegen világ rejtőzhet a kozmoszban, méghozzá az egyik furcsán viselkedő csillagnál. Később ezt 2015-ben további megfigyelések erősítették meg.

A KIC 8462852 jelű csillag, vagy ahogyan sokan ismerik, a Tabby-csillag szokatlan fényerő csökkenést produkált az elmúlt évtizedekben.

A KIC 8462852 körül ugyanis valami nagyon nagy dolog kering, ami időnként a csillag fényének 22%-át is eltakarja. Hogy mi lehet az, arra több elmélet is született, de valódi okot máig nem sikerült megfejteni, így továbbra is ott lebeg az egyik legizgalmasabb teória: talán egy idegen civilizáció aktivitása lehet.

Nemrégiben arról számoltak be pár hete, húgy újabb 3%-kal csökkent a fénye a csillagnak. Ha egy Jupiter méretű objektum kerülne elé, akkor is csak 1% lehetne el az eltérés, nem három, így az egész tudományos világ figyelme a csillagra összpontosult.

Tabby csillagát 1890 és 1989 között különböző égboltfelmérési programok részeként összesen több mint 1200-szor fotózták le. Ezen időszak alatt 20%-kal vált halványabbá a fénye.

A legtöbben egy hatalmas Dyson-gömbre tippelnek. Ez egy olyan szerkezet, amit a jövőben egy idegen, és fejlett technológiával rendelkező faj építene a csillag köré, hogy ezzel "arassa le" a csillag energiáját, amit aztán végtelen energiaként hasznosíthat.

A kutatók először csak sejteni vélték a folyamat beindulását, az arizonai Fairborn Obszervatórium azonban hamarosan megerősítette ezt, így további központok és amatőr csillagászok segítségét kérték, hogy minél hosszabban és minél részletesebben figyelhessék meg a csillagot, összegyűjtve minden lehetséges adatot.

A munkáan a Swift, a Keck, a Fairborn, valamint a Lick teleszkópja vesz részt, de itt egyéb intézetek is kiveszik részüket a munkából.

Az egész globális figyelés megfejthetné végre a rejtélyt, és megerősítést nyújthat a csillag fényét kitakaró objektumok eredetét illetően.

Ugyanis, ha valóban bebizonyosodik a földönkívüli elmélet - mert mára gyakorlatilag csak ez az egyetlen lehetséges magyarázat maradt - akkor az az évezred tudományos felfedezése lehet.

Egyesek szerint a fényesség csökkenés azért is zajlik folyamatosan, mert a Dyson-gömb épp épül. vagyis, pontosabban szólva: már megépült, de az információ - mivel fénysebességgel utazik a fény, és sok fényévre van - még csak most ér ide. Amit látunk tehát az már a múlt.

Egy esetleges idegen megastruktúra minden hullámhosszon csökkenést eredményezne, de itt lehetőség van bizonyos összetevők és mesterséges anyagok kimutatására is.

Bárhogyan is, a kutatások most egyelőre folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a Tabby-csillag fényváltozásait, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegen idegenek bizarr csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 196252

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet