Ismeretlen dinoszaurusz fajt fedeztek fel Ausztráliában

2016. október 24., hétfő




A queenslandi pusztaságban talált bestia hat méter magas volt, és 14 méter hosszú, de ezen kívül alig tudni róla valamit. Az már bizonyos, hogy egy eddig ismertetlen fajról van szó.

Savannasaurus elliottorum. Így nevezték el a most Ausztráliában megtalált eddig soha nem látott fajt.

Magáról a leletről sok mindent el lehet árulni, és a tudósok valószínűleg még ennél is több mindent fognak majd kikövetkeztetni a csontokból, de egyelőre nagyrészt sötétben tapogatóznak.

Már az is sok időbe telt, ie bebizonyosodott, hogy valóban új fajjal van dolguk a kutatóknak.

A lény méretei egyébként igen impozánsak: hat méter magas és 14 méter hosszú, az átlagosnál szélesebb csípőjű, nagyobb hasú lehetett.

Ősei Dél-Amerikából vándorolhattak be Ausztráliába az Antarktiszon át 105 millió éve.

A hosszú nyakú dínó a szauropodák, a nagy testű növényevők közé tartozott.

Eredetileg a leletet még 200-5ben fedezték fel, méghozzá birkák terelése közben egy David Elliott nevű juhtenyésztő. Azért tartott azonban ilyen hosszú ideig a bejelentés, mert nem voltak benne biztosak a kutatók, hogy ténylegesen egy új fajjal volt dolguk.

Eleinte azt hitték, hogy egy ismert faj torzult egyede lehetett, de ahogy telt az idő, és a kutatások egyre több információval szolgáltak, rádöbbentek, hogy egy eddig soha nem látott fajt találtak meg.

Rengeteg volt az az idő is, míg a csontokat megtisztították a lerakódásoktól és a kutatók megállapították, hogy bizonyosan egy új fajt lehet feljegyezni a nagykönyvbe.

Paleontológusok feltételezése szerint a szauropodák 120-110 millió éve fejlődtek ki Dél-Amerikából, ahonnét 105 millió éve vándorolták Ausztráliába az Antarktiszon át egy olyan felmelegedés idején, amikor a ma két kilométer vastag jég borította Déli-sarkvidéken dús erdőségek zöldelltek.

A megtalált példány 98-95 millió éve élhetett. A csontoknak ugyan csak a 25%-a került elő, de más dínók csontjaiból, és a megmaradt leletekből sikerült rekonstruálni a lényt.

tudomány érdekes érdekesség dinoszauruszok őshüllők történelem


Megtekintések száma: 84538





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet