Ismeretlen ősbogarat fedeztek fel az Antarktiszon

2016. december 3., szombat




Soha ezelőtt nem látott bogárféle megkövesedett maradványait találták meg a jég alatt.

Az Antarktiszon még soha nem találtak olyan leletet, mely a felszínével kapcsolatos lett volna. Ezt úgy kell érteni, hogy mivel a jég alatti kontinensnek még soha nem kerültek felszínre egyes részei, így nem kerültek onnan elő maradványok sem.

Most azonban egy futrinkafaj megkövesedett, sokmillió éves maradványait találták meg a kutatók.

Úgy sejtik az első vizsgálatok alapján, hogy az állat 12-14 millió évvel ezelőtt élhetett, és akkor érhette utol a végzet, majd a maradványai megkövesedve konzerválódtak.

Az ősbogár maradványaira a Transzantarktiszi-hegység közelében található 200 km hosszú Beardmore-gleccserben találtak rá. Egyszerre két bogár is előkerült. Az „Ball antarktiszi tundra bogár” nevet kapó lényt még soha nem azonosították, így egy eddig ismeretlen bogár példánya lehet.

A bogár azért volt képes régebben elélni a kontinensen, mert az jóval melegebb volt a jelenlegi állapotoknál, és nem borította jégtakaró sem. A tudósok régóta tudják, hogy az Antarktisz egykoron egy virágzó kontinens lehetett, melyet később a hideg jégbe zárt.

Belegondolni sem mernek, mennyi rejtett dolog lehet a jégpáncél alatt. Egyesek szerint nem csak eddig nem ismert fajokat, de elveszett civilizációk maradványait is rejtheti a jég.

A most felfedezett bogár hajdanán egy olvadt jég táplálta folyam gyér növényzetű, homokos és kavicsos partján élhetett, a Transzantarktiszi-hegység egyik fjordjánál.

Nem tudják, hogy a faj még milyen tulajdonságokkal rendelkezett, sem azt, hogy képes volt-e repülni, de a felépítéséből úgy sejtik, hogy az Antarktisznak tundraszerű növényzete és éghajlata volt, mielőtt végleg megfagyott.

A globális felmelegedés egyre nagyobb mértékű hatásai miatt egyre több hegyvonulat látszik már ki a hó és jég világa alól.

Ezért a kutatók, biológusok úgy gondolják, a követező években egyre több mindent megmutat magából az eddig nem ismert kontinens, és napvilágra kerülnek a titkai, mint az elveszett ökoszisztémák, városok, ősi civilizációk maradványai, vagy éppen ismeretlen, eddig nem számba vett állatfajok.

Úgy sejtik, az Antarktiszon élő élővilág a Föld élővilágának 10%át tetet ki, így rengeteg ismeretlen faj egyede és megkövesedett maradványa várja, hogy felfedezzék.

tudomány történelem ősvilág


Megtekintések száma: 17061





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet