​Ismét új arcot kapott egy amerikai nő - a világon a másodikként

2020. augusztus 10., hétfő
Az arcátültetés nem régi orvosi beavatkozás, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem örökre jelent megoldást. Hat évvel az első beavatkozást követően elkezdett kilökődni a beültetett szövet, ezért ismételt arcátültetésre szorul egy amerikai nő. Az USA-ban ez volt az első, a világon pedig a második ilyen beavatkozás.

A világon másodikként, az Egyesült Államokban pedig elsőként esett át ismételt arcátültetésen a New Hampshire-i, 52 éves Carmen Blandin Tarleton, miután az első beavatkozás során beültetett szövetek hat évvel később elkezdtek kilökődni.

A transzplantációt júliusban végezték el a bostoni Brigham and Women's Kórházban, ahol először is kezelték, és ugyanaz az orvos, Bohdan Pomahac végezte a 20 órás beavatkozást is.

A nő még mindig lábadozik az operáció után, ezért egyelőre nem közöltek képeket az új arcáról. A hírek szerint ezúttal egy sokkal jobban passzoló donort sikerült találni a számára.

A korábban ápolóként dolgozó nő brutális családon belüli erőszakos támadás áldozataként szorult rá az első műtétre, miután féltékeny férje azt hitte megcsalta, és ezért baseball ütővel rettenetesen megverte, majd erős savval öntötte le 2007-ben. A nő testének 80 százaléka megégett, és megvakult. 

A férfit 30 év szabadságvesztésre ítélték, 2017-ben meghalt a börtönben. Hosszú ideig lábadozott, több mint 50 műtéttel sikerült megmenteni az életét, és valamennyire orvosolták a sérüléseit.

Ennek része volt az első arcátültetés is 2013-ban.

"A fájdalom elmúlt. Új fejezet kezdődött az életemben. Csaknem egy éve várok erre. Nagyon boldog vagyok.

Erre volt szükségem. Sikerült egy remek donort találni"

- mondta a nő az AP hírügynökségnek adott telefonos interjúban a második bevatkozás után.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 19613

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet