Ismét üzenetet küldünk az idegeneknek!

2016. március 13., vasárnap




New Horizons segítségével az emberiség újabb üzenetet fog szétküldeni a kozmosz mélyébe.

A New Horizons szondának nem csupán a Plútó megfigyelése volt az utóbbi időszakban a célja és haszna. Most egy alapítvány sajátos módon üzenni szeretne az idegeneknek.

Egyfajta önarcképet küld majd szét magáról az emberiség a világűrbe, hátha eljut egy nálunk sokkal fejlettebb civilizációhoz, ahol majd értelmezni tudják azt.

Egyes optimistább kutatók szerint az üzenetre néhány évtizeden belül viszontválasz fog érkezni.

Nem az első

Az emberiség már az űrkutatás kezdetén kacérkodott a gondolattal, hogy valahogyan tudassa a kozmoszban esetlegesen létező más lényekkel, hogy létezünk.

1977-ben a NASA a Voyager űrszondák fedélzetén is küldött már tájékoztatót a világűrbe arról, hogy mennyire változatos az élet a Földön - ez egyfajta időkapszulaként működik a feltételezett idegenek számára, akik esetleg megtalálják majd valamikor a kozmosz mélységeiben.

voyager

A Voyager-1 űrszonda fedélzetén, egy nagy aranylemezen tárolva konzerválják az információt az idegen civilizációk számára. A szonda még most is működik és az űr sötétje felé tart.

Jelenlegi becslések szerint már elhagyta a naprendszert, ezzel a valaha legmesszebb juttatott ember által készített űreszközzé lépett elő.

voyager-1

Minél messzebb jut a szerkezet, annál nagyobb az esély rá, hogy valaki megtalálja. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor tudni fogunk előbb vagy utóbb.

Üzenet a szondán keresztül

Tulajdonképpen most az emberiség ugyanezt szeretné megismételni, csak sokkal modernebb eszközökkel.

A misszió véghezviteléhez az szükséges, hogy a New Horizonson felszabaduljon elég hely az információk tárolására - ez azonban egyelőre még nem történt meg, hiszen a Plutóról gyűjtött adatokkal teljesen megtelt a memória.

uzenet-a-vilagurbe

Ahogy aztán majd visszaérkeznek az adatok, és felszabadul a szerkezet, életbe lép az emberiség üzenetét magába foglaló projekt.

Az Alapítvány egyébként nem önkényesen akarja megmondani, hogy mi kerüljön ebbe az üzenetbe. A világ bármely pontjáról érkezhetnek be ötletek, és végül online szavazással döntik majd el, hogy mely üzeneteket továbbítják a New Horizonsra.

Nagy áttörést várnak

A csillagászok és űrkutatók egy része nagy áttörést vár a projekttől. Szerintük ugyanis

ha a mai modern technológiával szétsugározzuk az üzenetet a kozmosz mélyébe, arra – ha léteznek fejlett civilizációk, ami matematikailag szinte biztosan bizonyított – akkor arra néhány évtizeden belül viszontválasz érkezhet.

Persze ez rengeteg mindentől függ, Milyen messze lesz az adott civilizáció, aki fogja majd az üzenetet, és milyen fejlettségi szinten lesz. Hiszen ha hozzánk hasonlóan még csak gyerekcipőben jár, akkor a viszontválaszra elképzelhető, hogy több évtizednél is tovább kell majd várnunk, akár egy teljes évszázadot is.

seti-program

Ugyanakkor, ha egy nálunk jóval fejlettebb civilizáció lesz képes meg találni és fogni az emberiség által küldött üzenetet, akkor akár a sugárzást követő években már visszaérkezhet az ő üzenetük bolygónk irányába.

A következő évek, évtizedek tehát bizonyosan fontosak és nagy jelentőséggel bíróak lesznek, nem árt hát nyitva tartani majd a szemünket.

tudomány idegen


Megtekintések száma: 4522





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet