Isten ujjlenyomatának nyomában

2017. március 13., hétfő




A matematikusok Isten ujjlenyomatának nyomába eredtek. Tényleg intelligens tervezés eredménye a világ?

Az elmúlt években több matematikustól is elhangzott az a kijelentés, hogy megtalálták az univerzum rendszerét leíró matematikai szekvenciát.

Elméletük szerint a természet törvényei leírhatóak egy igen komplex geometriai ábrával.

Bár csak teória, meg kell hagyni, hogy annak első osztályú.

Az elmúlt években több matematikustól is elhangzott az a kijelentés, hogy megtalálták az univerzum rendszerét leíró matematikai szekvenciát.

Elméletük szerint a természet törvényei leírhatóak egy igen komplex geometriai ábrával. Az ábrát, az elméletet felállító Benedict Mandelbrot után Mandelbrot-halmaznak nevezik.

Egy "örökké létező önmagát újra és újra reprodukáló, kaotikus, inflálódó világegyetemet ábrázol."

A minta megfigyelése csak a legújabb technológiai vívmányok segítségével vált lehetségessé. Szabad szemmel ugyanis csak villózó fényeket láthatnánk. Pedig ezek valójában végtelenszer ismétlődő Mandelbrot halmazok. Ez a videó, pontosan ezt hivatott bemutatni.

Mandelbrot mindezt fraktálgeometria segítségével érte el. A fraktál: “A fraktálok végtelenül komplex, ismétlődő geometriai alakzatok."

Fraktálokat használnak a bonyolultabb geometriájú formák (pl.: hegyek, tengerpartok, felhők...) modellezésére. Mandelbrot alapvetően ezzel a tétellel bizonyította a végtelen létezését. Matematikusok 1970-től a mai napig szakadatlanul próbálják feltérképezni a Mandelbrot-halmaz összes elemét.

A Mandelbrot-halmaz vált a modern számítógépes grafika alapkövévé. Ha a halmaz valóban végtelen, akkor sosem fogják megtalálni minden elemét..

Ha mindez igaz, elképzelhető lenne, hogy az univerzum maga is egy végtelen Mandelbrot-halmaz?

Forrás: Tudnodkell.info

tudomány érdekes érdekesség vallás isten


Megtekintések száma: 53205





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet