Itt a szuperselyem - Szénszállal etetett hernyók állítják elő!

2016. október 11., kedd




Egy meghökkentő gyártási módszert is eredményezhet a most végzett új kísérlet. A jövő ruházatának hajnalán járunk?

A selyemről sok mindent lehet tudni, és szinte elengedhetetlen a ruházkodáshoz, a ruhák gyártásához. Ez az egyik szükséges alapanyaga ugyanis a különféle viseleteinknek.

Az anyag egyébként annak ellenére, hogy szép és nagyon puha, rendelkezik egy nagyon negatív tulajdonsággal: nagyon könnyen sérül, és roncsolódik a szövete.

Ezt a sérülékenységet aztán az évtizedek alatt sem sikerült kiküszöbölni. Még annak ellenére sem hogy számtalan próbálkozás volt a tudomány részéről.

Volt, hogy különböző műanyagokat adtak hozzá a selyemfonalakhoz, ez azonban egyáltalán nem volt jó megoldás, mint később kiderült.

Az utólagos kezelés például azzal járt, hogy a szálakat erősítő adalékokat mérgező anyagban feloldva vitték fel a szálakra. Az se nem volt környezet, se nem volt emberbarát.

Most azonban a kínai Tsinghua Egyetem munkatársai kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel úgy turbózható fel a selyemszál, hogy ehhez nem kell semmilyen utólagos eljárással belenyúlni az anyagba.

A selyem nem másból készül, mint a selyemhernyó mirigyváladékából kivont fényes szálakból. Ez lényegében tudományos értelemben hernyónyál.

A kutatók rájöttek, hogy ennek a selyemfonálnak a milyensége nagyban függ attól, hogy pontosan mit és hogyan eszik a selyemhernyó.

Ezt most Kínában is felismerték, és pontosan meghatározták, milyen növényfajták leveleivel érik el a legszebb hatást.

Egy új módszerrel most olyan forradalmian erős és rugalmas selymet képesek előállítani a tudósok, mely megreformálhatja a jövő ruházati iparát.

Az eperfa levelét – melyet előszeretettel fogyaszt a hernyó - olyan folyékony anyaggal sprézték be, amelynek 0,2 százalékát szénszálas nanocsövek, illetve grafén alkotta.

Ezután begyűjtötték az előállított selymet és végigvitték a hagyományos ruhakészítés fázisain.

Arra jutottak, hogy a hagyományos selyemfonalhoz képest legalább 50-60 százalékkal nagyobb felületi nyomást is képes elviselni, mielőtt az anyag szétroncsolódna és elszakadna.

Így utcai viseletként is sokkal ellenállóbb ruhákat lehet majd gyártani a jövőben, valamint védőruhákat és biztonsági kiegészítőket is készíthetnek.

Ráadásul az újfajta selyem a hagyományos változattal ellentétben akár az elektromosságot is vezetheti, ezért akár teljesen “bőrbarát”, természetes kinézetű és tapintású elektronikus kütyüket, például okosórák, fitneszkarkötők és egyéb szenzorok gyártásához is felhasználhatják majd.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 208855





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet