​Itt a válasz: baj-e, ha az oltás után nem tapasztalunk mellékhatást?

2021. április 5., hétfő




Ha van, az is baj, de ha nincs, akkor is akad, aki aggódik: mi történik, ha nem tapasztalunk mellékhatást a koronavírus elleni oltás felvételét követően?

A mellékhatás a koronavírus elleni oltások mumusává vált: amire korábban, más vakcinák beadatása után vajmi kevés figyelmet fordítottunk, azt most mindenki árgus szemekkel figyeli, keresi, és aggasztja, ha valamit tapasztal magán a beoltást követő időszakban. Vagy éppen úgy gondolja, a mellékhatás jó, hiszen azt jelzi, hogy működik a védőoltás – ebben az esetben vajon aggódnunk kellene akkor is, ha nem tapasztalunk semmilyen kellemetlenséget azt követően, hogy beoltottak minket?

A rövid, szakértői válasz szerint

nem, nem kell aggódnunk,

mert ez egyáltalán nem utal arra, hogy ne épült volna ki védettség, erre ugyanis semmiféle bizonyíték nem létezik – írja a MedicalXpress.

A klinikai kísérletekben részt vevő önkéntesek kevesebb mint fele számolt be akármilyen, többé vagy kevésbé kellemetlen mellékhatásról:

láz, fejfájás vagy fáradtságérzet hiánya ellenére is megakadályozta legtöbbjüknél a megbetegedés kialakulását a vakcina.

Kizárásos alapon tehát a mellékhatást nem tapasztalókat is védte az oltás.

Paul Offit, egy vakcinaedukációs philadelphiai intézet vezetője nem tud olyan kutatásról, amely vizsgálta volna a mellékhatások elmaradásának és a védelem ki nem alakulásának összefüggését.

"Az oltások mellélhatások nélkül is működnek. Soknak van mellékhatása, de soknak nincsen"

– fogalmaz.

Az immunitás kialakulása és a mellékhatások ugyan mind gyulladásos folyamattal járnak, viszont nem feltétlenül kell lázzal is járnia ilyenkor annak, ami szervezetünkben zajlik.

Glenn Rall immunológus szerint ráadásul

a modern oltások ritkán okoznak már csak mellékhatást:

a koronavírus elleni épp ilyen kivétel, melyhez még az övsömör elleni hasonlít ebben a tekintetben. Ráadásul ember és ember közt nagy különbség van abban, milyennek ítéli meg az oltás utáni napokat: mindegyikünknek más a fajdalomküszöbe, de a stressz és a fáradtság is beleszól abba, hogyan érezzük magunkat. El kell különíteni ráadásul a beadás helyén érzékelt fájdalmat vagy bőrpírt a valódi mellékhatásoktól: ezeket nem tekintjük azoknak.

A valós mellékhatások sem tartósak: 1-2 napon belül elmúlnak, és különösebb kezelésre sem szorulnak azok, akik tapasztalják őket. Az anafilaxiás sokk jelenthet veszélyt, de epinefrinnel beavatkozva az is kezelhető – ezért alkalmazzák a megfigyelést az oltást követően az oltópontokon.


Megtekintések száma: 46036





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet