Itt a zseniális magyar térburkolat, mely energiát termel!

2017. május 17., szerda
Nemcsak napfényből, hanem kinetikus energiából - az emberi lépésekből - is képes energiát előállítani. Akár az egész világon elterjedhet!

A XXI. század nagy energiaéhségét csillapíthatja az az új, zseniálisan egyszer, mégis forradalmi magyar találmány, melyre méltán büszkék lehetünk.

A FUTI nevű magyar fejlesztés tényleg nem bonyolult, mégsem jutott eszébe talán senkinek ezelőtt.

Az ötlet lényege hogy a hulladékenergiaként elvesző erőforrásokat, mint például az emberi lépés, kerékpáros közlekedés, valamint a napfény és az éjszakai világítás energiáit hasznosítják térkövekkel.

Ezek a térkövek képesek felvenni ezeket az energiákat, és eltárolni is, onnan pedig csak egy lépés, hogy ezt az energiát valamire felhasználják.

A térkövek felhasználhatóságát az azóta szárnyra kelt ötletelések is mutatják. Egy kommentelő például az egyik videó alatta azt írta, hogy egy szórakozóhelyen például a basszushangszórók megtermelnék a villanyáramot a berendezés egy részéhez.

Vagy a biciklis, autós, és gyalogos utak lennének képesek a keletkező hulladékenergiát a közvilágításra felhasználni.

A forradalmi megoldás egy fiatal fejéből pattant ki. Az ötletgazda három fiatalember Cseh József, Ilyés Miklós és Sziszák Imre. A FUTI rendszer lelke egy újrahasznosított műanyagból előállított térkő elem, ami a benne elhelyezett piezo kristálylapok segítségével képes elektromos áramot termelni.

Már több használható prototípus is készült belőle, de a fejlesztők szerint a térköveket folyamatosan fejlesztik, hogy egyre jobbak legyenek.

Egy műanyag vázra van felépítve, ami üreges. Erre van felépítve két napelem panel, melyek tetején piezo kristálylapok kapnak helyet. Ezekre ha rálépünk, és eldeformálódik, energiát termelnek.

Önmagában az emberi lépésekből elég sok kell, legalább 100 darab, hogy egyetlen led feltudjon villanni a belőle termelt energiából, de később, ha tovább fejlesztik, egy komplett háztartás, vagy egy régió, utca közvilágítása ingyen tudna futni róla.

Gyakorlatilag nullára lenne képes csökkenteni a rezsit, ha sikerül tovább fejleszteni a térkövet.

Még hosszú út áll a találmány előtt, de nagyon bizakodunk, hogy valóban lesz belőle valami, és akár rengeteg magyar háztartás költségein enyhíthet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen magyarsag magyar zöldenergia


Megtekintések száma: 67277

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet