Itt az géppel szőtt izom: energiával tudna ellátni szinte bármit!

2017. március 16., csütörtök




Robotok készítik, nem a nagymamák, és rengetegféle felhasználási területe lehet a közeljövőben.

Ezt már nem a nagymamák kötögetik, hanem a robotok. A jövőt szövik, kötik, horgolják épp a szemünk előtt.

Az egyik legősibb technológia fonódik össze futurisztikus elképzelésekkel, melyek egy olyan viseletet mutatnak be, amely a mi mozgásunkból nyer erőt. Ahogy megmoccanunk, úgy a ruha részét képező mesterséges izomrostok is mozgásba lendülnek. Egy mozgást kontrolláló szerkezet, a textuator segítségével fog készülni az okosruha.

A növényi rostokat alkotó, természetes cellulózból készült fonalat vontak be a tudósok egy különleges polimerrel, melynek polipirrol a neve. Ez az anyag elektromosság hatására elváltozik.

A Linköping Egyetem kutatói azt találták, hogy ez az okos fonal textillé szőve nagy erőhatásnak is ellenáll, addig a végpontig, amíg még képes megnyúlni.

További tesztelés során az agyagot egy ingujjba is beleszőtték, és egy kis emelő karhoz rögzítették. A textuatornak köszönhetően a kar könnyen és egyenletesen mozgott, és még két gramnyi súlyt is fel tudott emelni – számol be a Sciencemag.

Tisztában vannak vele, hogy ez még csak a kezdet, és a jövő a fémes vagy szénszálas rostoké is lehet. 

Víziójuk szerint, mint egy külső váz, boríthatná az emberi testet egy ilyen okos öltözék, ami megkönnyíti a mozgást, főleg azok számára, akiknek a járás is nehezükre esik.

Zokni vagy harisnya formájában ez az anyag tehermentesíthetné akár az ödémás lábakat is. Az anyag rugalmasságának és erősségének arányát variálva, mindenki számára meg lehetne találni a megfelelő összetételű textilt.

Forrás: nuus.hu

tudomány technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 368493





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet