Itt lehet elrejtve a legendás hun vezér, Attila sírja?

2021. március 28., vasárnap




Isten ostorának végső nyughelyére derülhet fény.

Attila, Isten ostora legendás hun vezér volt, akinek tragikus halálát követően évszázadokkal, évezredekkel később sem találták meg végső nyughelyét.

Senki sem tudja ugyanis biztosan, hogy hová lett eltemetve, de még a temetési szertartásról is különféle legendák keringtek.

Az egyik legismertebb ilyen szerint egyszerre három, egymásba ágyazott koporsóban temették el: egy arany, ezüst és egy bronz koporsóban.

Sokak szerint egyébként a Tisza egyik szakaszán lehet eltemetve a nagy vezér.

Erre számos legenda utalhat. A legenda szerint a Tiszát elterelték, hogy meg tudják ásni a sírt, elkészíteni a végső nyughelyét.

A folyón 5000 rabszolga épített egy gátat, majd, amikor kiszáradt a meder, ásták meg a sírt.

A három egymásba ágyazott koporsóban helyezték el Attilát.

Miután ezzel megvoltak, visszaengedték a Tiszát eredeti medrébe, majd az egykori testőrök az összes rabszolgát lemészárolták, hogy soha ne derüljön ki az, hol nyugszik Attila, a hun.

Attila sírját ma tízből kilencen, vagy talán mind a tízen a Tiszában, hármas koporsóban keresnék, ma azonban meglepően kevés kutató ad hitelt ennek a költői képként valóban zseniális mondának.

A 19. század során Ipolyi Arnold Magyar mitológia című kötetéből terjedt el ez a történet, majd került bele az oktatásba, onnan pedig kiirthatatlanul az emberek tudatába.

Rengeteg leletet találtak az elmúlt években, mely utalhat Sicambriára, Attila király városára.

Egy 16. századi térképre, hőtérképekre hivatkozva, egy sziklába futó nyíláson át csőkamerával mutattak be korábban egy műsorban valamit, ami egy sírkamrára hasonlíthat.

Sokak szerint ez a Pilisben található kamra lehetett ténylegesen Attila sírhelye.

Ennek ellenére a szóban forgó dokumentumfilm állításai a mai napig nem leltek tudományos bizonyításra, így gyakorlatilag visszaértünk a kiinduló pontra: senki sem tudja, hogy Isten ostora hol lelt végső nyugalomra.

Talán az a történelmi végzetünk, hogy ezt a neves vezérünket soha nem találhatjuk majd meg?

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány magyarsag történelem magyar ősi magyarok


Megtekintések száma: 79231





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet