Itt tart Amerika: már az ivóvízben is megjelentek az opioid maradványok!

2022. december 22., csütörtök




A washingtoni egyetem laboratóriumában mutatták ki, hátborzongatóak az eredmények. Ez vár mindenkire? Kitör az opiodjárvány?

Óriási slamasztikában lesza világ hamarosan. Amerikát már erősen sújtja a mdoern világ egyik legnagyobb mesterségesen kreált katasztrófája.

Már az USA part menti vizeinek élőlényeiben is kimutatható az opioid – derült ki egy kutatásból, amiről a Quartz számolt be.

A washingtoni egyetem laboratóriumában három Seattle-környéki kikötőből gyűjtött kagylókat vizsgáltak meg a Puget-öböl Intézet kutatói.

Azért kagylókat, mert ezeken az állatokon jelentkezik először, ha valamilyen szennyezés jut a természetes vizekbe, ugyanis a kagylók naponta nagyjából két liter vizet szűrnek át az emésztőrendszerükön.

Miközben kinyerik a táplálékul szolgáló mikroszkopikus algákat és baktériumokat, a vízbe jutott egyéb anyagok is átfolynak rajtuk, és lerakódnak a testükben (ezért sem tanácsos városokhoz közeli, part menti vizekből származó kagylókat fogyasztani).

Ez azonban csak a kedzet. Egyes vizsgálatok már azt is pedzegetni kezdték, hogy az ameirkai ivóvízkészletben is kimutathatók különféle származékok.

Ez nem újkeletú dolog, de nagyon tragikus.

Annak idején már Londonban is végeztek hasonlóan megdöbbentő vizsgálatot, ahol arra jutottak, hogy olyan sokan használnak különféle drogokat és fogamzásgátlókat, hogy már a csapvízben is kimutathatók voltak ezeknek a maradványai.

A Seattle-környéki tengerből vett kagylókban a kutatók kimutatták az oxikodon nevű hatóanyag maradványait. Ez egyfajta opioid, vagyis erősen addiktív narkotikum, egyike azoknak a szereknek, amelyek az utóbbi években súlyos népegészségügyi krízist okoznak az Egyesült Államokban.

A kagylókban található mennyiség ezerszer kisebb volt annál, amennyi hatással lehetne egy a kagylót megevő emberre, de a kutatóintézet közleménye szerint jól jelzi az opioidjárvány súlyosságát: 

már a szennyvíztisztítás után visszamaradt drogmennyiség is eléri azt a szintet, hogy hatással legyen az élővilágra.

A tudósok a környéken élő tengeri halak egészségéért is aggódnak, mert ezek érzékenyen reagálnak az opioidra. A zebrahalak megfigyelések szerint konkrétan megtanulják, hogyan adagolják maguknak a szert, ha az elérhető, és fennáll a veszélye, hogy ugyanez igaz a lazacokra is. 

Ez az egész egy nagyon veszélyes, az egész világra kiterjedő folyamatot indíthat el. Tragikus, hogy ilyne drasztikus mérétkbenb szennyezzük a környezetünket, a Földünket és a sjaát othtonunkat.

Amikor majd minden mérgező lesz - mintha most nem lenne az - pedig majd csodálkozni fogunk, hogy beteg az egész társadalom...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség járvány világjárvány sokkoló


Megtekintések száma: 25049





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet