​Jakab Ferenc a járványról: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

2020. október 2., péntek




Ha nem lesz változás, a következő egy hónapban drasztikusan több koronavírus-fertőzött lesz az országban, és kimerítjük az egészségügy kapacitásait, figyelmeztet Jakab Ferenc virológus.

„Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni, és baj lehet belőle” – mondta a koronavírus-járvány hazai alakulásáról Jakab Ferenc virológus egy online beszélgetésen, amelyet Constantin Tamás gyermekorvos szervezett.

A 444 cikke szerint Jakab azt mondta: ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám. 

Egyelőre nem látják, hogy a járvány csúcsosodna vagy platózna, csak emelkednek a számok, és a virológus bevallotta, nem túl optimista.

A szakember közölte, hogy már most is emelkedik a fertőzöttek átlagéletkora: néhány héttel ezelőtt 30 év körül volt, mára elérte a 40-et.

Ezért szerinte arra kell számítani, hogy egyre nagyobb arányban fognak megfertőződni az idősek, többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre, és növekedni fog a halálozások száma. Hozzátette, hogy lassan kimerítjük a tesztelési kapacitásainkat.

Jakab Ferenc beszélt az iskolai, óvodai kötelező lázmérésről is. Szerinte „sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”. 

Ezt azzal indokolta, hogy

a tünetmentesek nem lázasak,

a fertőzöttek, főleg a gyerekek sokszor nem lázasak,

a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti napokban is átadhatják a vírust.

Probléma lehet az is, hogy amíg tolongva várnak a gyerekek a lázmérésre, simán megfertőzhetik a többieket a tünetmentesek. Jakab Ferenc több értelmét látná, ha nem a bejáratnál, hanem a tömegjeleneteket elkerülve, az osztályteremben történne a lázmérés. Amúgy meg felelős szülő nem engedi iskolába a lázas gyerekét.

Összegzésként a virológus azt mondta, „olyan járványban vagyunk, ami normális, racionális gondolatokkal, cselekedetekkel, a szabályok betartásával kontroll alatt tartható lenne. 

Nem kéne az országot, a gazdaságot leállítani. Egyszerűen józan, paraszti ésszel végig kéne gondolni, amit a szakemberek mondanak.” Ráadásul ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, mert a Covid-19 elleni óvintézkedésekkel az influenzajárványt is vissza lehet szorítani, a déli féltekén például el is maradt.


Megtekintések száma: 2779





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet