​Jakab Péter nyáron óriásit bukhat, földcsuzsamlás jöhet

2022. április 9., szombat




A megúszás politikáját választják azok a baloldali politikusok, akik egymásra mutogatnak ahelyett, hogy a saját tévedéseikkel néznének szembe. 

A legjellemzőbb példa erre Jakab Péter, akinek pártja a legnagyobb veszteséget szenvedte el szavazatszámokban, ennek ellenére első nyilatkozatában Márki-Zay Pétert hibáztatta – mondta el az Origónak adott interjúban Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Erdélyi szerint egyre többen mondják ki a baloldalon, hogy stratégiai hiba volt a Jobbik bevétele az összefogásba. Hozzátette: ehhez hasonló stratégiai hiba lenne ugyanilyen formában folytatni az együttműködést egy olyan vereség után, amilyet az elmúlt vasárnap szenvedett el a baloldal.

Ami Jakab Péter további sorsát illeti, pártelnöki mandátuma 2022. június 30-ig tart. Egy, a mostanihoz hasonló bukás után logikus lenne egy új elnök megválasztása, akadhatnak kihívói, tehát Jakab Péter semmiképpen sem dőlhet hátra.

A baloldal történelmi vereségét Márki-Zay Péter elismerte, viszont Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is őt okolja a bukásért. Miért nem mond le egyetlen baloldali pártelnök sem? 2018-ban Vona Gábor Jobbik-pártelnök megtette ezt.

Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt a könnyebbnek tűnő utat választották Márki-Zay Péter hibáztatásával. 

Tény, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kommunikációs ámokfutása hozzájárult az ellenzék történelmi vereségéhez, azonban ennek egyéb okairól nem beszélni hiba a pártvezetők részéről. Ilyen okok

az előválasztás intézményének totális félreértése, a Jobbik beemelése az összefogásba, illetve politikusaik vállalhatatlan tetteinek és kijelentéseinek folyamatos mentegetése, vagy épp annak az illúziónak a kergetése, hogy létezik a Fideszből kiábrándult szavazók tömege.

Jellemző, hogy Tóth Bertalan kifejezetten arról beszélt:

FEL SEM MERÜLT AZ ELLENZÉKI PÁRTVEZETŐK LEMONDÁSA. EZ IS JÓL MUTATJA, HOGY SOKUK ESETÉBEN EGYSZERŰ EGZISZTENCIÁLIS KÉRDÉS A POLITIKUSI LÉT.

Amíg pedig ez így marad, nem várható valódi ellenzékváltás. Pedig az emberek a választásokon nemcsak a kormány megerősítésére, de az ellenzék leváltására is szavaztak.


Megtekintések száma: 28257





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet