Jane Goodall figyelmeztet: ebbe fog belepusztulni az emberiség és semmit sem tehetünk

2023. július 7., péntek
A figyelmeztetés, amit nem hallottunk meg, mégis a nyakunkon van, mindössze évtizedeink lehetnek hátra.

Nem, nem világjárvány fog minket kipusztítani, bár részben köze lehet majd hozzá.

Arról van szó, hogy a világ legnagyobbjának számító kutatónője és sok más szakember évek óta figyelmeztet valamire, ami bizonyosan a fajunk kipusztulását idézheti elő.

Ráadásul végső soron számos más kataklizma esélyét felerősíti, de nem ezek lesznek a végső emberi élet kioltói.

Hanem mi magunk…

Az idei Davosban megrendezett éves World Economic Forumon újra összegyűltek a politikai és üzleti élet képviselői, hogy megvitassák, hogyan lehetne megoldani a romló éghajlat problémáját és az egyre közeledő ökológiai válságot, mégsem volt igazi egyetértés abban, hogy mit kellene tenni.

Egy fontos kérdés azonban felszínre került: ki vagy mi a hibás a válságért. Dr. Jane Goodall, a híres primatológus szerint az emberi népesség növekedése, a túlnépesedés felelős ezért, és a legtöbb környezet probléma nem is létezne, ha a populáció száma kb. az 500 évvel ezelőtti szinten maradt volna.

A túlnépesedés egy olyan helyzet, amikor a világ vagy egy terület lakossága akkora méretet ölt, hogy ennek eredményeként az emberek szenvedni kezdenek.

Más szavakkal: maga az adott terület már nem tudja kiszolgálni a benne élő emberek szükségleteit.

Az éhezés, az élelmiszerhiány, az egészségügyi ellátáshoz és más közszolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés, a városokban a lakáshiány vagy túlzsúfoltság, valamint a magas munkanélküliség mind a túlnépesedésből adódik.

ráadásul a túlnépesedés és a megnövekedett fogyasztási és területi igények idézték elő a világjárványok korát is, amiben jelenleg is élünk.

Talán a 2020-as koronavírus sem lett volna, ha az ember nem hódít el ekkora területeket a természettől, és nem avatkozik be ennyire a természet rendjébe.

2100-ra várhatóan úgy 11 milliárd körül fog megnőni az emberi populáció, ami méginkább kedvez majd az élelmiszerválságnak és az emberke között terjedő halálos vírusoknak.

Sőt, egyes tudósok szerint a világjárványok szükségszerűen megjelennek ott, ahol egy adott faj természetellenesen “elszaporodik”.

Így az emberiségre is hasonló sors vár, tulajdonképpen a vírusok és baktériumok részben evolúciós fékként funkcionálnak: időnként tarvágást végeznek az elburjánzó civilizációkon.


Megtekintések száma: 149118

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet