Japán már készül a szélsőséges szuperviharokra?

2017. február 5., vasárnap




A szigetországot a jövőben egyre gyakrabban érik szélsőséges időjárási viszonyok, és különféle áradások, ezért veszélyes esőzéseket kezdtek modellezni számítógépekkel.

Japán már készül

Úgy néz ki, a globális felmelegedés káros hatásai alól Japán sem mentes. Sőt, mi több, ott ütközik a leginkább ki ez a súlyos hatás, ugyanis egyre gyakoribbak az áradások, és az özönvíz szerű esők, amik komoly problémákat okoztak eddig is, és fognak még okozni a jövőben.

Éppen ezért Japán bekeményített, és szuperszámítógép szimulációkkal modellezi le az esőzéseket, és a várható veszélyes időjárást.

Ezzel elejét veheti annak, ami a jövőben vár rá, és fel tud készülni. Ugyanis az időjárási viszonyok csak egyre rosszabbodni fognak.

Nem csak ott, hanem világszerte is. Ez pedig hatalmas probléma, ugyanis sem az infrastruktúra, sem pedig az emberek nincsenek arra felkészülve, hogy egy nagyobb özönvíz, vagy vihar lecsapjon rájuk.

A legtöbb férfi nem képes ellenállni a fél méter magas víznek, a nők esetében pedig már a 40 centiméteres vízszint is túl magas.

Szimulációs modell, szuperviharok

A jövőben az extrém időjárási viszonyok hétköznapiak lesznek, és hatalmas pusztítással fognak járni. Az ilyen csapadékok egyre gyakrabban jelentkeznek Japánban és megnehezítik mind a várostervezők, mind a mentőcsapatok életét.

Egyre többször alakultak ki vészhelyzetek Japán egyes városaiban, vagy éppen óriási földcsuszamlások, melyek egy része a túlzott és hirtelen esőzések miatt következett be.

Ezzel párhuzamosan a tájfunok is egyre erősebbek. Nagy mennyiségű esőről akkor beszélnek a szakértők, ha legalább óránként 50 mm csapadék esik, míg a nagyon nagy mennyiséget az óránkénti 80 vagy még több mm eső jelenti.

A Japán Nemzeti Meteorológiai Hivatal adatai alapján csak tavaly 1000 mérőállomásnál 257 nagy mennyiségű esőt és 21 nagyon nagy mennyiségű esőt regisztráltak. Ez közel kétszerese a 40 évvel ezelőtt mért mennyiségnek.

Az egész világot sújthatja

Az már bizonyos, és kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy a világot egyben, azaz globálisan fogja érinteni ez a dolog. Éppen ezért nevezték el annak idején globális klímaváltozásnak, mert az egész bolygó átlaghőmérséklete emelkedik meg, és ez minden éghajlati övre hatással lesz.

Ez a hatás pedig olyan jelentős lesz, hogy a tengerek szintjének megemelkedése miatt komplett városok kerülnek a víz alá, és míg valahol szárazság fog pusztítani, lesznek helyek, ahol állandó árvíz nyeli el majd a vidékeket.

Azok az országok fognak hosszú távon fennmaradni, melyek képesek készülni, és előre gondolkodni, így biztosítani saját túlélésüket.

globális felmelegedés tudomány érdekes érdekesség globális kílmaváltozás


Megtekintések száma: 101355





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet