Jön a 45 perces teszt, ami a legjobb koronavírus teszt lehet - ebben van a remény

2020. március 25., szerda
Kivételes eljárással engedélyt kapott az új koronavírus-gyorsteszt egyesült államokbeli forgalmazására egy diagnosztikai termékeket gyártó francia cég.

Osztrák kutatók pedig 30 ezer „ígéretes molekulát” azonosítottak egy szabadon hozzáférhető adatbankban, miközben lehetséges hatóanyagokat kerestek az új koronavírus ellen 

- írja az MTI.

A Biofire Covid-19 nevű gyorstesztet a jelenlegi egészségügyi válság teljes ideje alatt forgalmazhatják az Egyesült Államokban, de csak a válság elmúltáig, mert a sürgősséggel kiadott engedély ideiglenes. 

A hétvégén egyébként egy amerikai cég is kapott engedélyt gyorsteszt forgalmazására.

Az amerikai védelmi minisztériummal közösen kifejlesztett, a gyártó szerint nagyon egyszerű gyorsteszt 45 perc alatt kimutatja a koronavírust a légutakból tamponnal vett mintából. 

Az első szállítmányokat a védelmi minisztérium kapja, szélesebb körben ezután válik hozzáférhetővé.

A bioMerieux-nek ez a második Covid-19-tesztje, a SARS Cov-2 R-Gene elnevezésű, valós idejű tesztje nagyszerű teljesítményt nyújt az azt engedélyező francia hatóság szerint.

A gyártó arra számít, hogy e terméke hamar megkapja az engedélyt az egész Európai Unióra.

Osztrák kutatók 30 ezer ígéretes molekulát azonosítottak mesterséges intelligenciával egy szabadon hozzáférhető adatbankban, miközben lehetséges hatóanyagokat kerestek a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A Linzi Egyetem kutatói a ZINC nevű, egymilliárd kismolekulájú hatóanyagot tartalmazó nyilvános adatbankot fésülték át néhány nap alatt mesterséges intelligencia segítségével. Az adatbankban olyan, kereskedelmileg hozzáférhető vegyületeket tárolnak, amely kifejezetten a virtuális átvilágításra van előkészítve.

Az egyetem keddi közleménye szerint a mesterséges intelligencia azt a feladatot kapta, hogy megtalálja azokat a molekulákat, amelyek a lehető legtöbb esélyt kínálják a koronavírus megfékezésére. 

A projekt során nyert adatokat a kutatók ingyenesen a világ rendelkezésére bocsátják, hogy ezzel is elősegítsék a vírus ellenszerének megtalálását.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 19799

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet