Jön egy újabb óriási menekülthullám: a klímaváltozás több száz millió embert indíthat el

2020. szeptember 12., szombat




Egy új katalizátora lehet a migrációs hullámoknak a jövőben.

A klímakatasztrófa kapcsán az egyik legnyomasztóbb probléma, amivel szembe kell néznie a civilizációnak, az a döbbenetes mértékű migráció. Bár tény, hogy sok technológia próbál ezen javítani, más okok lesznek azok, amik miatt hatalmas vándorlással kell számolni a következő évtizedekben.

A víz az egyik katalizátora a vándorlásnak.

Akkor is, ha van, és akkor is, ha nincs. A melegedés ugyanis hatással van a tengerek szintjére - ennek oka egyszerűen a hőtágulás. Vagyis a tengerszint emelkedni fog, métereket, ami pedig a part menti települések elnéptelenedését okozza majd

. Persze lehet ellene védekezni gátrendszerrel, illetve a város is szép lassan feljebb tud “költözni”, vagyis ez kiküszöbölhető.

A víz hiánya is erős tényező, amit viszont jelentősen árnyal azoknak az eszközöknek a fejlődése, melyek a levegő páratartalmából képesek ma már tekintélyes mennyiségű tiszta ivóvizet előállítani. 

Emellett ott vannak a sótalanító berendezések, és sok más elképzelés is, vagyis ha a technológia nyer az idővel szemben a versenyfutásban, akkor ez sem lehet különösebb migrációs tétel.

Jönnek az emberek...

De akkor miért harsogják mégis a tudósok, hogy a migrációval számolni kell? A válasz a hőmérséklet emberre gyakorolt hatásában keresendő.

Minél melegebb van, az ember annál kevésbé képes a koncentrációra, a produktivitásra, még ha nagyon szeretné tökéletesen elvégezni a munkáját, akkor is romlik a teljesítménye. 

Ez kikerülhetetlen, hiszen a légkondi nem minden embernek lehetőség. 

Főleg azoknak nem, akik a forró égövön, az úgynevezett fejlődő országokban próbálnak boldogulni. Ez pedig gazdasági lemaradást okoz, vagyis a fejlett régiótól elválasztó szakadék csak tovább nő.

Ezek után pedig már egyszerű a képlet: adott egy ország - vagy több -, ahol az életminőség a gazdasági lemaradás miatt egyre alacsonyabb. Egy ponton túl nincs választás, ha jobb élet reményében az emberek útra kelnek, és ott keresnek maguknak megélhetést, ahol a gazdasági helyzet lényegesen jobb.

Vagyis dacára a technológiai fejlődésnek, valamennyi tanulmány, melyek a klímaváltozás társadalomra gyakorolt hatásával foglalkoznak egyetért abban, hogy a migráció kikerülhetetlen tétel, abban az esetben, ha a párizsi célkitűzéseket nem sikerül tartania a világnak. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 167882





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet