Júdás evangéliuma fefedi: az emberiség teremtője nem Isten hanem valami más...?

2023. augusztus 14., hétfő




Az elfeledett apokrif irat szerint az emberiség teremtése nem teljesen úgy volt, ahogyan a Teremtés könyve leírja...

Napjainkban Júdás evangéliuma az egyik legkérdésesebb irat arról, hogy Krisztus és isten ki is volta valójában, és hogy a hitnek pontosan milyen üzenete is van az emberek felé.

A mai napig nem fogadja el az egyház, hogy valaha a Biblia - az ősi, niceai zsinat előtti Biblia - részét képezte, de módszeresen eltávolították belőle, sok más olyan irattal és evangéliummal együtt, mely szerint Jézus nem az volt, akinek mondta magát.

Júdás evangéliuma egy gnosztikus evangélium, amely Iskarióti Júdás és Jézus között zajló beszélgetéseket, kapcsolatot örökített meg főleg, de kitért az emberiség teremtésére is.

Ez utóbbiról lesz szó, azonban érdemes megemlíteni, hogy miért is akarja és akarta mindig is eltitkolni az egyház ezt az evangéliumot, és legszívesebben a földdel tenni egyenlővé.

Azért, mert a kanonikus evangéliumoktól eltérően mutatja be Júdást, illetve annak szerepét a tanítványok és megváltás kapcsán.

Habár Júdás nevét viseli a szöveg, mégsem a volt tanítvány írta, hanem egy későbbi, feltehetően gnosztikus követő, de ezt a mai napig nem sikerült teljes mértékben tisztázni.

Az evangélium a keresztény egyházak tiltakozása ellenére 2006 első felében került a nagyközönség elé a National Geographic-nak köszönhetően.

Viszont már az 1970-es években számtalan műkincskereskedő kezén már áthaladt, akik nem tudták felmérni a szöveg tudományos jelentőségét, mivel az kopt nyelven íródott, és az amúgy is szakszerűtlenül tárolt evangélium a nedves klíma hatására drasztikus romlásba kezdett.

Sokan ezt akkor egy átoknak tudták be, méghozzá Jézus átkának, hogy ki ne derüljön soha a titok, ami le van az evangéliumban írva…

Különösképpen érdekes A Júdás evangéliumában leírt teremtéstörténet. Eszerint ugyanis az emberiséget nem is Isten teremtette, hanem egy Saklas nevű angyal, és Éva eredeti neve Zoé.

A Biblia szerint Séth Ádám és Éva harmadik gyermeke, miután Ábel meghal, Káint pedig száműzi Isten. A Biblián kívüli hagyomány szerint Széth egy új emberi faj megalapítója, titkos tudás és hagyomány hordozója.

Sokan ebből úgy gondolják, hogy Júdás evangéliuma gnosztikus elképzelések alapján íródott, és ahhoz közeli "tanokról" vall.

Rengeteg benen a rendkívül érdekes jelentésű szöveg és több ponton máshogy ír le bizonyos dolgokat, mint a Biblia. Ennek ellenére sokak szerint az egyház azért vette ki a Bibliából, mert szétzilálta volna az egységes Jézusról alkotott képet.

Vitathatatlan, hogy Júdás evangéliumával nem lett volna annyira kerek a történet, mint a Biblia jelenlegi formájával. Erre pedig kínosan ügyeltek a niceai zsinaton. Ugyanakkor erősen megkérdőjelezhető egy olyan Szent irat szövegezése és jelentése, az üzenetéről nem is beszélve, amit a niceai zsinaton, kényük-kedvükre válogattak össze, aktuális hóbortjaik, nézeteik szerint, és hatására.

"Gondoljunk csak bele. Ha akkor nem jobb, hanem bal lábbal kelnek fel a niceai zsinat tagjai, talán ma teljesen más evangéliumok lennének a Bibliában, és más lenen a hitrendszerünk alapja" - állítja egy szakértő.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek vallás jézus isten biblia apokrif iratok júdás evangéliuma


Megtekintések száma: 460914





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet