Kalcium: mítosz és tévhitek: ezekről MINDENKINEK tudnia kellene!

2018. október 13., szombat
Ezekről az orvosok egy része hallgat, de vannak, akik nincsenek is tisztában vele szakemberként!

Nemrég a kalcium pezsgőtabletták forgalomból való azonnali kivonása kapcsán előkerült a régi hiedelem, miszerint a kalcium csökkenti az allergiás tüneteket. 

Az 1890-es évektől alkalmazták csalánkiütésre, viszketésre, de aztán az 1930-as években kimondták a hatástalanságát. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában alkalmazták tovább, nyugaton ez nem volt jellemző. 

A mítosz hazai fennmaradásának oka az lehet, hogy valaha széles körben használták a Calcium Sandostent (már nem gyártják, ez nem azonos a Calcium Sandozzal), ami egyszerre tartalmazott kalciumot és az allergiás tüneteket valóban csökkentő antihisztamint is.

– A kalciumnak az allergiával kapcsolatos gyógyhatását semmilyen komoly kutatás vagy szakmai lap sem támasztotta alá, egyik fejlett ország szakmai szervezete, akadémiája sem ajánlja, sőt, számításba sem veszi – nyilatkozta lapunknak korábban Mezei Györgyi, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika allergológus és immunológus kandidátusa.

Novák Hunor gyermekgyógyász, aki rendre utánajár az egészséggel, gyógyítással kapcsolatos hiedelmeknek, azt írta a témában: „Legfeljebb arra jó, hogy felesleges fájdalmat okozva elodázza a hatékony kezelést. 

Súlyos allergiás reakciók esetén akár még életveszélyes is lehet a késlekedés.” Volt már rá példa, hogy ezért halt meg egy beteg anafilaxiás sokkban. 

Külföldön dolgozó orvosokat is megkeresett a témában: ők csak mosolyogtak vagy értetlenkedtek az ötleten.

Az Advances in Clinical and Experimental Medicine című rangos orvosi szaklap 2009-ben összegezte a korábbi vizsgálatok eredményeit, miszerint a kalcium rutinszerű alkalmazása az allergia ellen teljesen indokolatlan, viszont nagy mennyiségben vesekövet okozhat, és növeli a szívinfarktus kockázatát. 

Lengyelországban tavaly végeztek egy vizsgálatot, eszerint sem az egyszeri, nagy adagban alkalmazott, sem a hosszabb időn keresztül adagolt kalciumkészítmények nem csökkentették a bőrallergiás tüneteket.

A kalcium természetesen javallott a csontritkulás megelőzésére, vagy akkor, ha egy gyerek tehéntejfehérje-allergia miatt nem fogyaszthat kalciumban gazdag tejtermékeket. 

Az allergiára viszont bizonyítottan hatásosak a második-harmadik generációs antihisztaminok, a szteroidok, súlyos esetben az adrenalin.

A kalcium ráadásul némely esetben drágább is, mint egy allergiagyógyszer.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 38445

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet