Kanyarójárvány indulhat hazánkból?

2017. március 8., szerda
Már az Európai Egészségügyi Szervezet is figyelmeztetést adott ki a járvány miatt.

Kanyaró járvány van kialakulóban?

Egyre több a kanyarós beteg hazánkban. Nemrég ütötte fel fejét, és eleinte néhány elszigetelt esetről tudtak csak, mára már azonban Szegedről is jelentettek egy kanyarós beteget.

Nem tudni még túl sokan, de nagy a valószínűsége annak, hogy a makói betegtől kaphatta el a vírust.

Jelenleg egyre több szakember aggódik amiatt, hogy a kanyarójárvány esetlegesen egész Európában elterjedhet.

A szegedi klinika egyik egészségügyi dolgozója a legújabb kanyarós beteg. Valószínű, attól a pácienstől kapta el a vírust, akit a makói kórházból szállítottak át a csongrádi megyeszékhelyre. Vele együtt már 13-an fertőződtek meg.

A klinika közleménye szerint az intézmény dolgozója és az ott ápolt beteg már nem fertőz. Ennek ellenére beoltották azokat, akik kapcsolatba kerültek velük.

Sokan félnek

Egyelőre nincs járvány Szegeden. Ezt állítják legalábbis, és a szakemberek szerint a városban nyugodtan ki lehet menni az utcákra, nincs ok aggodalomra.

Mindent megtesznek azért, hogy ne terjedjen tovább a betegség, és ne legyen belőle európai szintű járvány. Több kanyarófigyelő központot állítottak fel Csongrád megyében, és a legtöbb kórházat látogatási tilalom alá helyzeték, vagyis a betegek egyike sem látogatható.

ellen pillanatban úgy tűnik, hogy a járványügyi intézkedések és a védőoltások, amiket elrendeltek, megfelelően kontroll alatt tartják a járványt.

A kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, amit nagyon könnyen le lehet kapni, ugyanis cseppfertőzés útján terjed. Ez azt jelenti, hogy elég csak egy tüsszentés a másik ember irányába, és máris megfertőződhet.

A beteg emberek által megfogott tárgyakra is rátapad a vírus, és ott napokig fertőzőképes marad. Ráadásul a beteg emberek már akkor is fertőzhetnek, mielőtt megjelennének a betegség konkrét tünetei rajtuk.

A betegség maga egyébként nagyon hasonlít az influenzára, így a kezdetekkor sokszor össze is lehet téveszteni vele. Később azonban a vírusra jellemző módon csúnya kiütések jelennek meg a betegen.

Egyelőre ismeretlen eredet

Pontosan még nem tudni, honnan indulhatott a járvány. A kutatók és járványügyi szakemberek vizsgálják már a lehetséges forrásokat, de még nincsenek megerősített információk.

Az egyik legvalószínűbb tipp szerint a vírus valahogyan Romániából kerülhetett át hazánkba. Sokan aggódnak, hogy rohamosan elterjedhet hazánkban, majd onnan tovább nőhet európai szintűre. 

Azért törhet ki mégis hazánkból, mivel ha itt nem sikerül megfékezni, és több fertőzési góc alakul ki, akkor ez lesz az elsődleges terület, ahonnan lényegében erőre kapott a vírus terjedése, annak ellenére, hogy eredetileg Romániából eredeztethető.

Európában is szétterjedhet

Jelenleg nincs ok az aggodalomra, azonban az egyes egészségügyi szervezetek már elkezdtek felkészülni a rosszabb forgatókönyvre is.

A kanyarójárvány miatt már az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is figyelmeztetést adott ki. Attól tartanak, hogy a járvány továbbterjed egész Európára.

Az utóbbi egy évben egyre több kanyaróvírussal fertőzött beteget regisztráltak, és ez a szám egyre csak nőtt, tehát eleve van egy gyanú arra nézve, hogy a kanyaró vírus egy esetleges jövőbeli járvány formájában reneszánszát élheti az elkövetkező hónapokban, években.

egészség járvány egészség megelőzés világjárvány


Megtekintések száma: 54779

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet