​Karikó Katalin: Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az

2021. május 7., péntek




Az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó, egyébként Amerikában élő biokémikus május 27-ig Magyarországon van, de innen is teljes időben dolgozik.

“Ha sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz” 

– mondta a Telex.hu-nak adott interjúban Karikó Katalin.

Az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikust az MTA közgyűlésén tartott ünnepi előadása után kérdezte a portál.

Május 27-ig vagyok Magyarországon, de innen is teljes időben dolgozom, tegnap egész délután is a németországi munkatársaimmal beszéltem a legújabb eredményekről”

– mondta a lapnak az amúgy Amerikában élő Karikó.

A magyar tudós közölte, egy nagyobb ünneplést csak akkor fog tartani, amikor vége lesz a pandémiának. “Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek, egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő.”

Karikó Katalin szerint óránként 11 tudományos publikáció jelenik meg a járványról. “Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az. Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez" –

tette hozzá.

Az indiai mutánsról szólva azt mondta, minden variánst vizsgálnak, “de a dupla variánosokról az eddig vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 6628





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet