Károsak a vágott virágok az egészségünkre: nemrég derült ki egy friss kutatásból!

2019. május 26., vasárnap




A vágott virág divatja rengeteg szempontból káros a környezetre, egy újonnan megjelent tanulmány a termelők gyerekeinek magas vérnyomásával talált összefüggést, mégpedig a virágokhoz használt rovarirtók és gombaölők révén.

Ecuadorban látja el vágott rózsával az USA virágpiacát, de Európába és Ázsiába is szállítanak innen virágot. A célországok virágpiacára bekerülni olyan növényekkel lehet, amelyek szigorú előírások szerint kezeltek, különös tekintettel a növényeken esetlegesen utazó rovarokra, gombafertőzésekre.

Emiatt a virágot előállító termelők a szállítást megelőző időben átfogó irtószeres permetezéssel mentesítik a virágokat a rajtuk esetleg megbújó kártevőktől.

Egy most megjelent tanulmány azt mérte fel, hogy az ecuadori rózsatermelő központok környékén élő kisgyerekekre miként hatnak a rózsákra használt rovarirtók. 

Mivel az anyák napja a világon a legtöbb virág eladásával ünnepelt esemény, az erre időzített virágzás során alkalmazzák a legtöbb rovarirtót és gombaölőt is. A kutatók anyák napja utáni időszakban vizsgálták a gyerekeket. 

Az anyák napját követő hetekben a virágtermelés már igen csekély mértékű a megelőző hetekhez képest, a vegyszerek alkalmazása is elhanyagolható mértékű ekkor, így az észlelt hatások a megelőző időszakból adódnak.

Ecuadorban egy hosszú távú vizsgálatsorozatot végeznek a kisgyerekek körében annak kiderítésére, hogy milyen környezeti ártalmak miként jelentkeznek az egészségükben, fejlődésükben.

Ennek keretein belül a rózsatermesztő közösségekben élő, 4-9 éves korú kisfiúk és kislányok esetében vérnyomásmérést is végeztek, az anyák napi virágszüretet követő 100. napig.

A gyerekek vizsgálatakor kiderült, hogy az anyák napjához közelebbi időben vizsgáltak esetén nagyobb arányú a koruk és testalkatuk alapján számított egészséges értéknél magasabb vérnyomás, és a rovarirtók nyomát is nagyobb mértékben mutatták ki.

A kutatási eredményt az Environmental Research folyóirat 2019. május 21-én tette közzé.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i orvosi karának professzora, Jose R. Suarez egy korábbi felmérésben az e közösségekben élő gyerekek figyelmi, önfegyelmi, motoros, térlátásbeli teljesítményének romlása és a virágok permetezési időszaka közti összefüggéseket tárt fel. Egyre több olyan adat gyűlik össze, amely a különböző mezőgazdálkodó közösségekre leselkedő negatív hatásokat tárják fel.

Mivel a virágpiacokra világszerte a fejlődő országokból szállítják a rózsák s más vágott virágok zömét (ráadásul repülőgéppel), amellett, hogy e termelői tevékenység megélhetési lehetőséget biztosít a közösségeknek, számos veszélyt is hordoz. 

A nagy távolságú virágszállításnak pedig az egész bolygó jövőjére van negatív hatása, nemcsak a termelőkére, hanem a vásárlókéra is, így ez esetben is érdemes a helyi termelőtől vásárolni.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód egészségre káros


Megtekintések száma: 58362





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet