Katasztrófa sújtotta területté nyilvánították New York államot: zajlik a káosz?

2020. március 21., szombat




Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot – jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház.

Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez.

Andrew Cuomo pénteken délelőtt rendelte el, hogy a nem létfontosságú feladatokat ellátóknak otthon kell maradniuk

. „Ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk a vírus terjedésének megállításáért” 

– nyilatkozta a kormányzó péntek este az egyik amerikai televíziónak.

A kormányzó egyébként nem karanténnak vagy elkülönítésnek nevezte a kötelező otthonmaradást, hanem „otthoni menedéknek”. Mint elmondta: azért, mert a karantén vagy az elkülönítés kifejezések félelmet keltenek, aggodalommal töltik el az embereket.

Pénteken – a New York-i bejelentés után – Illinois és Connecticut államok kormányzói is hasonló rendeletet hoztak a vírus terjedésének megállítására.

Elsőként az Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniában hirdették ki, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát. 

Gavin Newsom kormányzó csütörtökön vezette be a korlátozást, amelynek következtében Kalifornia zárlat alá került, az ott élő több mint 40 millió embernek nem szabad elhagynia az otthonát, csak indokolt esetben.

A kaliforniai rendőrség több helyütt drónokkal járőrözik és ellenőrzi, hogy betartják-e a kormányzó rendeletét. A drónokat hangosbeszélőkkel és éjszakai munkára is alkalmas kamerákkal szerelték fel

. Amerikai sajtójelentések szerint a San Diego városához közeli egyik rendőrőrs például 11 ezer drónt vásárolt Kínából..

OSZD MEG másokkal is!

Forrás:24.hu


Megtekintések száma: 24769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet