Kátyú az utakon? Hamarosan végleg elfelejthetjük őket!

2021. július 26., hétfő
Eleged van a rossz utakból? Már nem kell sokat várni!

Egy ideje fejlesztenek valamit, amit nem csak rengeteg útkezelő, de nagyon sok autós vár.

A megoldás egy olyan dolgot takar, ami drasztikusan csökkentené az autósok költségeit, ugyanis a kátyúk miatt jelentkező károk, kopások és meghibásodások is megszüntethetők vele.

A különleges összetételű anyag képes begyógyítani a rajta keletkezett repedéseket. Ilyenekből készülhetnek a jövő házai és útjai?

Nem túlzás állítani, hogy egy több évszázados - vagy akár évezredes - problémának vethet hamarosan véget az a szuperanyagból készülő beton, mely hihetetlen dolgokra képes.

A Delft-i Műszaki Egyetem kutatói által kifejlesztett betonkeverék ugyanis képes önmagát begyógyítani. Vagyis bármilyen rajta keletkezett felületi sérülést, hajszálrepedést képes eltüntetni, mintha csak egy regenerálódó szervezet lenne.

Ezen túl már nem fogunk omladozó, szétrepedt házfalakkal találkozni!

Az anyag ugyanis hamarosan helyet kapa piacon, mint késztermék, így megkíméli mind az építőipart, mind az útépítők munkáját: soha többé nem lesz majd kátyús az út, vagy leomlott a fal.

Egy kátyúmentes Magyarországot bárki el tudna viselni. Egészen eddig azonban utópiának tűnt, de ha rövid időn belül forgalomba kerül ez az anyag, akkor csak remélni merjük, hogy a magyar kormány is be fog ruházni rá.

Azonban az építőiparban is jelentős szerepe lehetne, szinte megreformálná azt.

A beton a világ leggyakrabban használt építőanyaga, azonban feszültség hatására könnyen reped. 

A repedések miatt a betonba ágyazott vasrudak korrodálódni kezdenek, ami idővel a teherbíró képesség rovására megy.

A különleges öngyógyító beton rendkívül érdekes elven működik: az egész öngyógyító mechanizmus alapját speciális baktériumok adják, melyek serkenti a kalcit nevű ásvány kialakulását.

Így a beton megerősödik, és a baktériumok előállítják a hiányt, befoltozza magát a betonfelület.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 84095

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet