Kék növény sokkolja a netet!

2016. október 29., szombat




A Begonia pavonina nevű növény levelei nem sötétzöldek, mint a legtöbb Földön élő növényé, hanem mélykék színben pompáznak. Ráadásul ennek nyomós evolúciós okai vannak!

Léteznek a Földön különleges állat, és növényfajok. Ez önmagában még nem egyedülálló, azonban nagyon látványos biológiai lények élnek velünk együtt a bolygón.

Egyes növények még a színüket is képesek a megszokott zöldről megváltoztatni. Ilyen az elsőre nagyon szokatlan látványt nyújtó Begonia pavonina, mely Délkelet-Ázsiában őshonos. Teljesen azt a látszatot kelti, mintha egy földönkívüli bolygó flórájából származó növény lenne.

A növény levelei ugyanis mélykék színűek. Azonban nagyon is idevalósi növény, nem egy űrből érkezett meteoritról pottyant le.

A növény színének azonban komoly biológiai oka van, pontosabban egy evolúciós magyarázat, melytől a növény túlélése függ.

Az őserdők alján növekedő növényhez a sűrű dzsungel miatt csak nagyon kevés fény jut el. A növény ezért idővel alkalmazkodott ehhez a különleges körülményhez, és a fotoszintézishez szükséges pigmenteket megváltoztatta magában.

A növényben található kloroplasztiszok szinte olyan ragyogóan verik vissza a kék fényt, mint egy tükör

A növények általános zöld színét a klorofill pigmentek adják, a kloroplasztiszok ezek segítségével nyelik el a fényt, és alakítják energiává a fotoszintézis során.

A Begonia pavoninánál is ugyanez a folyamat játszódik le, de a növény némileg módosított a rendszeren.

A növény ehhez az egészhez iridoplasztikokat használ, és nem hagyományos kloroplasztikokat. A különbség a szerkezetükben van, ugyanis míg az elsők palacsintához hasonló rétegekből tevődnek össze, addig a második teljesen más felépítéssel operál.

Ezek néhány száz nanométeres vastagságúak, vagyis az emberi hajnál ezerszer vékonyabbak. A kutatók szerint ez a szerkezet a lézerek felépítésére is emlékeztet.

Az iridoplasztok speciális szerkezete segít abban, hogy a növény azokra a hullámhosszokra koncentráljon, amilyen fényhullámok – a vörösek és a zöldek – leginkább lejutnak az erdő mélyére. A fotoszintézis ezzel a módszerrel az átlagosnál lassan, de egyúttal hatékonyabb is.

Evolúciós szempontból ez az egész azért van, mert a növény „fejlesztette ki”, hogy hatékonyabban tudjon energiát termelni.

Ha ez az evolúciós lépés nem történt volna meg a növény fejlődésében, valószínűleg már rég kihalt volna. De mint tudjuk, nagyon ügyesen alkalmazkodik, és rugalmas.

érdekes érdekesség biológia


Megtekintések száma: 57269





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet