Kelta keresztet fedeztek fel a levegőből – de vajon hogy került oda?

2016. november 21., hétfő




Sokan egy ősi, vallási csoporthoz kötik, míg mások egy erdész titkos alkotásának tartják. Mi az igazság a fákból ültetett kelta kereszttel kapcsolatban?

A különleges alkotás nem túl régen fedezték fel, méghozzá egy repülőgépen utazó csoport volt az akiknek feltűnt, hogy az egyik erdő felett elhaladva a fák lombkoronái egy kelta keresztet rajzolnak ki.

Az esetről felvételt is készítettek, és Észak-Írországban észlelték a szokatlan erdei formációt.

Mikor később az internetre is felkerült a felvétel, azonnal megindultak a különféle találgatások, és elméletgyártások arról, hogy hogyan, és miért is kerülhetett oda az a kereszt, és hogy valójában kik, vagy mik alkothatták.

A helyi sajtó érdeklődését is alaposan felkeltette a különleges kereszt. A környékbéliek mindenfélét pletykáltak, idegenekről, akik kicserélték átszínezték a fák lombkoronáját, hogy egy keresztet adjanak ki, míg mások az erdő felett megjelenő titokzatos fényekről beszéltek.

Voltak olyan teóriák is, miszerint a kelta keresztet egy titkos vallási csoport hozta létre, de hogy milyen célból tehették ezt, azt senki sem tudta megmondani.

A sajtó azonban tovább kutatott, és sikerült megszólaltatni a terület tulajdonosait, akik fellebbentették a fátylat a kereszt rejtélyéről.

Az egyik ír riporternek, Gareth Wilkinsonnak ugyanis szerencséje volt, és a nyomára akadt annak a családnak, akinek a családfője felelős a rejtélyes keresztért.

A szinte csak levegőből észrevehető alkotás Liam Emmery műve volt, aki régió erdésze volt. A férfi már nem él, 2010-ben, 51 éves korában halt meg, és talán nem is láthatta beteljesedni különleges művet.

Az ilyen, és ehhez hasonló alkotásokat egyébként gyakran hívják land-art alkotásoknak. hasonló alkotás a Sivatagi lélegzetként elhíresült mesterséges spirál is Egyiptomban.

Bár Liam éveken át módszeresen hajtotta végre a tervét a faültetésekkel, mégsem sejtett soha senki semmit. Még a családja sem tudott erről az egészről, míg nem látták a felvételt, és a sajtóban megjelent híreket.

A titokzatoskodó, amúgy életében csöndes, visszahúzódó erdész csak annyit árult el családtagjainak, hogy tervez valamit, melynek lényege, hogy különböző fafajtákat ültet majd egymás mellé.

Ezt persze nem vették komolyan, mivel a férfi soha többé nem beszélt a dologról, így azt hitte mindenki, hogy bármi is volt ez a különleges terv, biztosan letett róla.

Az idei ősz viszont láthatóvá tette sokévnyi munkáját, és azt, hogy minden évben minden hónapban szorgosan tervezgette a különleges kelta kereszt alakzatot.

A férfi bámulatosan precíz volt, mert a keresztet csak a levegőből lehet kivenni, ő pedig a felszínen ültette azokat a fákat, mégis tökéletes a kereszt alak. Szinte mértani pontosságú A kereszt 100 méter hosszú, 70 méter széles, és a nagy teljes egész láthatóvá tételében több ezer fa játszik szerepet.

Ilyen az, amikor valaki igazi műalkotást hajt végre a természeten,a természet segítségével.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 22220





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet