kemoterápia: ezt mindenkinek tudnia kellene róla! és még rengeteg borzalom van, amiről hallgatnak ezzel kapcsolatban!

2018. november 10., szombat




Halálos trombózist okozhat, és sokan a brutális mellékhatásokba, vagy azok szövődményeibe halnak bele. És ez még nem minden!

Rosszindulatú daganatok gyógykezelése során sokszor elengedhetetlen a kemoterápia, amely számos komoly mellékhatással bír.

A fokozott véralvadás például életveszélyes vérrögök kialakulásához vezethet.

A rákos megbetegedés során alkalmazott kemoterápia, bár igen hatásos a daganat megszüntetésében, azonban több mellékhatással is jár használata. 

Ilyen például, hogy ekkor a szervezet fokozza a véralvadást, aminek következtében könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök.

A trombózis megelőzéséről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ad tájékoztatást.

Bár a kemoterápia máig az egyik legfontosabb terápiás módszer a daganatos betegségek kezelésében, ám bizonyított tény, hogy még inkább fokozza a trombózishajlamot (mind az artériás, mind a vénás oldalon).

Az utóbbi évek kutatásai kiderítették, hogy egyes, - a kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek - önmagukban is trombogének, és trombózis okozhatnak. Ezért alkalmazunk sokszor a kemoterápia alatt alacsony molekulatömegű herparinnal tromboprofilaxist - mondja a szakember.

Gyakran a tumoros beteg halálát nem is közvetlenül maga a daganat, hanem a tumor és a kezeléséhez használt terápia indukálta mélyvénás trombózis és tüdőembólia okozza 

- mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

OSZD MEG másokkal is!

egészség durva gyógyszeripar


Megtekintések száma: 27906





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet