Kenderből készült házak? Igen!

2017. március 24., péntek
Magyarországon is engedélyezték. Nyárra készen lesznek az első kenderbeton-házak

A kender szó hallatán kevesen gondolnának építőanyagra. Pedig. másfél hektáron megtermő ipari kender (kb 12 tonna) elegendő egy 100 négyzetméteres családi ház felépítéséhez!

A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére, nem szükséges a vegyszeres kezelés, vagyis könnyen és gazdaságosan termeszthető. Négy hónapon belül már aratni is lehet!

Az ökoházak terén a kender egy új irányt nyitott meg. Franciaországban, Olaszországban, de Európa egyéb országaiban is egyre népszerűbb ez az építési mód. Szerencsére a magyar hatóságok is minősítették már az építési rendszert, így semmi akadálya, hogy nálunk is terjedni kezdjen.

A rendszert a szegedi székhelyű KÖSZI Trade Szövetkezet vette át, és kezdte megismertetni.

Hogy kell elképzelni?A kenderházak talán leginkább a vályogházhoz hasonlatosak. Annyiban más és jobb, hogy a kenderbeton ötvözi a jó hőszigetelő képességet, a hőtároló képességet és a páraáteresztő képességet. Messze jobbak a tulajdonságai, mint a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseké. Domaszéken épül az első két magyarországi kenderház.

Nézd meg az erről szóló híradást is a cikk alján.

A kender rostjait mésszel és vízzel kötik egymáshoz és zsalutéglákká alakítják. Könnyen formázható, nem szükséges maltert használni hozzá, és ellenáll a nyirkosságnak is. Nem kell sokat költeni az alapozásra sem, hiszen nagyon könnyű. Csupán egy ugyanebből az anyagból készülő lemez kerül a talajra.

Organikus formák is könnyedén készíhetők a segítségével.

Természetesen a hagyományos függőleges-vízszintes rendszerben is tökéletesen alkalmazható. Íme, egy kenderbetonból épített ház a fenti képen.

Forrás: egyazegyben.com

technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 304257

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet