Kennedy-gyilkosság - Mary Moorman rejtélyes fotója dönthet mindent romba, amit eddig a merényletről tudott a világ?

2017. október 27., péntek




John F. Kennedy halálát számtalan rejtély és összeesküvés elmélet övezi, gondoljunk csak a több elkövetőről szóló teóriára.

Most különös apropója van, mivel mindenki Kennedy-lázban ég, mióta nyilvánosságra hozták a több évtizedre titkosított akták java részét.

Elevenítsük újra nagyon röviden a történelmet. John F. Kennedy 1963. november 22-én Dallasba repült, hogy részt vegyen egy közszereplésen. Az volt a célja, hogy békét teremtsen, és ebben a témában szeretett volna elmondani egy beszédet.

kennedy-merenylet

Fort Worth-ből az elnöki küldöttség dél körül érkezett Dallas repülőterére, s a gépkocsikonvoj innen indult a városba. Fél egykor a lépésben haladó elnöki konvoj az Elm Streetre fordult.

A nyitott autóban feleségével és a texasi kormányzóval utazó Kennedyt ekkor találták el a lövések, előbb a torkán, majd a fején.

Egy hölgy, akit Mary Ann Moorman néven ismert meg később a közvélemény, jelen volt a John F. Kennedy ellen elkövetett sikeres gyilkossági kísérlet végrehajtásakor. Arról vált híressé, hogy ő volt az egyetlen, aki fényképezőgépével örökítette meg az elnök utolsó pillanatait.

Ugyanis pontosan akkor készítette el a képet, amikor a végzetes lövés eldördült, és kioltotta az elnök életét.

Ő, és egy barátja, Jean Hill látható az eset kapcsán rengetegszer emlegetett, szakértők által keresztül-kasul áttanulmányozott Zapruder filmen is szerepelnek

Az elnöki látogatás útvonala a Love Field repülőtérről a Main Street, Houston Street, Elm Street volt. Az Elm és Houston street sarkán a tankönyvraktár tetején lévő, hatalmas hirdetőtábla órája pontosan 12 óra 30 percet mutatott, amikor az elnöki autó 15 km/óra sebességre lassulva bekanyarodott az Elm streetre.

Abraham Zapruder egy lugas kőkerítésének peremén állva 350 képkockás filmfelvételen rögzítette az ezt követő eseményeket.

Egyetlen másodpercen belül, a Zapruder-filmen a 155. és 169. kocka között megörökített pillanatban Kennedy, a felesége és Connally kormányzó is hirtelen jobbra fordította a fejét.

Az elnökhöz hasonlóan világháborús veterán, gyakorlott vadász Connally tanúvallomásában úgy nyilatkozott, hogy azonnal felismerte egy nagy erejű lőfegyver hangját, és jobbra fordította a fejét és a testét, hogy lássa a mögötte ülő elnököt.

Mivel ez nem sikerült, ismét előre fordult, majd balra. A vallomásban elmondta, hogy az egyeneshez képest mintegy húsz fokkal nézett balra, amikor a háta jobb felső részén lövés érte, amelynek hangját a vallomása szerint nem hallotta. Az őt megműtő orvos szerint tényleg 27 fokkal fordult el az egyenestől a lövés pillanatában. 

Miután meglőtték, Connally azt kiáltotta: „Ó, ne, ne, ne! Istenem! Mindannyiunkat meg fogják ölni!”

Akkoriban minden a helyszínen akkor készített nyersanyagot próbáltak begyűjteni, hátha támpontot adhat a gyilkosság részleteire, vagy a kitervelőkre, végrehajtóra vonatozóan. Egyvalami azonban elkerülte a figyelmüket, és később örökre nyoma veszett.

A Zapruder filmen látszik Mary Ann, amint fényképet készített. Ez a 215 és 316-as képkockákon látszik a legjobban. Az általa készített fénykép azonban soha nem került elő.

A hivatalos teória szerint az elnököt egy magányos merénylő, egy bizonyos Lee Oswald ölte meg a közeli tankönyvraktár épületének tetejéből, vagy ablakából irányozva a halálos lövedékeket. Mary Ann nem csak a lövés pillanatáról készített képet, hanem előtte és utána is. Az egyik ilyen képen a háttérben látható is volt a tankönyvraktár, és annak egyik ablaka.

Az állítólagos fotót állítólag átadta a nyomozóhatóságoknak, majd nyomtalanul és sietősen eltűnt a helyszínről. Ez a fotó soha nem lett nyilvánosságra hozva sem akkor, sem azóta.

A kép fellelhetőségéről sem tudni semmit. A legtöbb ilyen fényképet mappákban őrzik különböző iratokhoz csatolva a Nemzeti Levéltárban, ott azonban nem bukkantak a nyomára. Azt gyanítják, hogy a fotót az amerikai kormány egy ma nem ismert helyen őrzi, tárolja.

Sőt, az sem kizárt, hogy megsemmisítették, vagy csak azt mondták, hogy megsemmisült. A Kennedy-merénylet 1963 november 22-én történt. Ha valóban átszállították - egyéb más, az ügy kapcsán titkosított dokumentumokkal - a Nemzeti Levéltárba, akkor annak ott kellett lennie.

1973-ban azonban rejtélyes körülmények között leégett a levéltár, a hatodik emeleten tárolt iratok pedig szó szerint a hamuvá váltak egyenlővé, ahogy egy másik cikkünkben elemeztük.

Lehetséges, hogy a tűz csak egy fedő hadművelet volt, hogy sok más titkos dokumentummal együtt ezt a fényképet is véglegesen eltöröljék a Föld színéről, vagy egy ismeretlen helyre szállítsák, ahol nagyobb biztonságban van.

Rengeteg a találgatás arra vonatkozóan, hogy mit is ábrázolhatott az ominózus fénykép. Mary Ann soha nem beszélt róla többet, sőt, a hatóságok többé nem is akadtak a nyomára egészen 2013-ig, amikor is önként jelentkezett, de erről majd kicsit később.

Egyesek szerint a fényképen Lee Harvey Oswald látható a lövés pillanatában a fegyverrel, és ez volt az a döntő bizonyíték, mely elárulta a férfit, és később sikeresen el tudták kapni. Mások úgy vélik, hogy a fénykép tetet nyilvánvalóvá, hogy nem Oswald volt a merénylő, hanem valaki más.

Megint más teória szerint a fényképen több merénylő látható, vagyis valamifajta csoportos elkövetés, vagy terror merénylet állhatott az elnök megölésének hátterében. Ezt támasztja alá az másik fénykép, melyet Mary Moorman átadott, a másik, rejtélyes képpel együtt. Azonban ez a kép nem kevésbé különleges, mint az lehet, ugyanis a kép hátterében a szemfüles vizsgálódók furcsa dolgot vettek észre.

A fotót jobban megvizsgálva két helyen is látszik, hogy mintha emberi alakok állnának a fal mögött. Sőt, az begyiküknél még valamiféle fénycsóva is kivehető, mintha épp tüzelne.

A másik alak is szintén a fal mögött áll, vagyis tökéletes takarásban, ahonnan könnyen tüzet lehet nyitni, majd az adott pillanatban elmenekülni a helyszínről anélkül, hogy bárki észrevenné.

Hogy kik lehettek az elkövetők, azt nem tudni. Még abban sincs teljes egyetértés, hogy valóban két személyt látni a fotón, és nem valamiféle optikai illúziót. A

z azonban biztos, hogy nem került még elő a szóban forgó másik rejtélyes fotó. Valószínű, hogy azon a fényképen még részletesebben látható az elkövető, vagy az elkövetők.

Lehet, hogy sohasem látjuk viszont Mary Moorman elveszett fényképét. Talán J. F. Kennedy halálának körülményeit, és így gyilkosának személyazonosságát soha nem sikerül majd tisztázni, és mindben ködbe vész.

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés bizarr titkos történelem cia kennedy gyilkosság háttérhatalom fbi


Megtekintések száma: 192874





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet