Képes lenne megmaradni a Marson az élet

2017. január 24., kedd




Egyes Földi mikrobák 21 napig is képesek lennének túlélni a Marson.

Eddig is sejtették, de ne tudták biztosra

A vörös planéta bár zordnak tűnő viszonyok helyszíne, és légköre jelen pillanatban egyáltalán nem alkalmas az élet befogadására, elképzelhetőnek tartották már az 1970-es években is azt, hogy bizonyos, mikrobiológiai szintű élet lehetett rajta a múltban, vagy akár lehet a jelenben is.

Ez persze nagyon abszurdnak számított akkor, és sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy olyan kutatási eredmények lássanak napvilágot, melyek nem zárták ki ezt a felvetést.

Mi több, egyre több jel utalt arra, hogy van valami szerves a légkörben, vagy a felszínen, esetleg az alatt, ami biológiai eredetű metánt termel a Mars légkörébe, melyet ki is sikerült mutatni.

Eleinte geológiai eredetűnek vélték, de mára már szinte bizonyossá vált a biológiai forrás. Ráadásul viszonylag a közelmúltban lehetett jelen az a folyamat, ami termelte, mivel a metán viszonylag gyorsan, néhány évtized alatt lebomlik.

21 napig képes túlélni

A mikrobák 21 napig képesek túlélni a Marsi körülményeket, ezt azóta itt a Földön és az űrben végzett kísérletek, tesztek is igazolták.

Mi több, a Föld légkörének külső részén, ahova már csak a vulkáni hamu juthat fel, olyan szerves anyagokat találtak, melyek szintén biológiai eredetűek, és élő organizmusok. Vagyis nincsen szükségük sem vízre, sem pedig oxigénre eges létformáknak ahhoz, hogy túléljenek.

A legtöbb ilyen organizmus könnyedén kibírta a 21 napos intervallumot, és sok olyan volt közöttük, mely még ennél is tovább életképes volt.

Az eredmények azt is igazolják, hogy az élet, mint olyan sokkal szívósabb, mint korábban sejtettük.

Mivel ilyen könnyen megveti az élet a lábát a számára elsőre talán teljesen mostohának, mondhatni lehetetlennek tűnő körülmények között, azonnal felmerültek a Mars biztató, életre utaló eredményei.

Egyesek szerint ugyanis az élet, ha valaha volt, nem pusztult ki teljesen, ha pedig nem volt, attól még kialakulhatott a közelmúltban.

Talán már beszennyezte az élet a Marsot

Akadnak olyan vélemények, amik szerint a Marsot már rég beszennyezte az élet, és ezt az életet mi vittük magunkkal a Mars felszínére leszálló szondák, és roverek felületén.

Bár ezek az űreszközök mindig átesnek egy nagyon erős, és alapos csíramentesítésen, időnként maradhatnak rajtuk szerves molekulák, és egyéb anyagok, mivel korábban nem valószínűsítették, hogy ezek túlélnek egy hónapokig tartó űrutazást.

De mi van, ha az utóbbi étvizedben tapasztalt Marsi aktivitást mi hoztuk el a bolygóra, mely azóta elkezdett terjedni, és lassan, de biztosan biológiai folyamatokat indított mega Föld alatt?

Ezt addig nem tudni, míg az első emberes Mars utazás le nem zajlik, és a vörös bolygóra lépő első emberek nem tisztázzák személyesen, fejlett műszereik, és ásatások segítségével, hogy pontosan milyen is a Marsi légkör, és talaj összetétele.

Addig pedig maradnak a különféle elméletek, és találgatások.

tudomány mars marskutatás élet a marson űrkutatás


Megtekintések száma: 31198





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet