Kerekek helyett gömbök! - Ez lesz az autózás jövője?

2016. március 4., péntek




A Goodyear nevű gumigyártó jövőbe mutató merész koncepciót leplezett le: az önjáró autókhoz kerék helyett tervezett gömböket.

[dropcap]A[/dropcap] gumigyártó Goodyear érdekes tanulmánnyal állt elő, az amerikai cég a jövő önjáró autóira kerekek helyett gömböket álmodott.

A Googyear Eagle-360 egy nagyon érdekes és merész koncepcióra alapul: ugyanis a kerekek helyetti gömbgumikat nem felfüggesztés tartaná a helyükön, hanem egyfajta mágneses mező.

Maguk a gömbök pedig olyan beépített elektronikával rendelkeznének, mint az okos telefonok.

A gömbgumik használatának óriási eddig ki nem használt előnyei lennének. Az előzések és parkolások jóval könnyebbek lennének, mert az irányváltásokat drasztikusan kibővítené.

goodyear-eagle-360

Az Eagle-360 bőségesen meg lenne pakolva szenzorokkal és kommunikációs interfészekkel. Alapvető, hogy saját állapotáról mindig a legpontosabb információkkal szolgálna, emellett viszont a többi közlekedővel és a környezettel folytatott adatcserével előre felkészülhetne az útviszonyok változására is.

A természetből, az agykoralloktól ellesett mintázatú futófelület amolyan mesterséges szivacsként a vizes útfelületeken is ideális tapadást biztosítana, ugyanis a nedvességgel érintkezve puhábbá válna.

Hogy ez meddig marad csak koncepció, csupán idő kérdése. Rengeteg filmben láthattunk már hasonló gömbgumikat jövőbeli járműveken, ráadásul gyakorlati haszna is lenne. A szakemberek szerint az elkövetkező évtized végére már elkészülnek majd az első gömbkerék meghajtású autók.

tudomány technika tedchnológia


Megtekintések száma: 9584





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet