Két, eddig nem ismert objektum keringhet az Uránusz körül

2016. október 16., vasárnap




Csillagászok olyan különös, sötét anomáliára bukkantak, melyből arra következtetnek, hogy két objektum keringhet az Uránusz körül.

Az Uránusz körül feltűnt a csillagászoknak az utóbbi időben valami szokatlan, egész pontosan két anomália, mely feltételezhetően két eddig nem ismert égitest lehet.

A két szóban forgó test feltehetően két eddig nem ismert hold lehet, méghozzá sötét hol,d ezért is kerülhette el a szakemberek figyelmét.

Ismert társaiknál jóval közelebb keringhetnek a bolygó körül, legalábbis erre uralnak az Uránusz belső gyűrűinek hullámos mintái.

Az Uránusznak jelenleg 27 ismert holdja van. Ez nem számít soknak a Jupiterhez hasonlítva, aminek 67 ilyen nagyobb méretű holdja van.

Egyelőre rejtély, hogy miért csak most fedezték fel a holdakat, de sokak szerint ez amiatt lehetett mert nem voltak korábban kellő érzékenységű műszereink ezen sötét holdak kimutatására.

Ráadásul nagyobb testvéreivel ellentétben az Uránuszt csak egyetlen egy elhaladó űrszonda vette eddig szemügyre, a Voyager 2, ami 1986-os látogatása során rengeteg új holdat fedezett fel a bolygó körül.

Nem volt még olyan műholdunk sem, ami pályára állt volna a bolygó körül, míg a Jupiter esetében a Galileo és a Juno, míg a Szaturnusz körül a Cassini teljesített szolgálatot.

A bolygónak sötét és rendkívül keskeny gyűrűi vannak.

Azonnal nem is sikerült ezt észlelnünk csal 1977-ben, amikor úgy derült fény a gyűrűk jelenlétére, hogy egy távoli csillag fényét blokkolták.

Az amerikai Idaho Egyetem bolygótudósai újra megvizsgálták a Voyager korábbi adatait, és két másik gyűrűnél, az Alpha és Beta esetében is felfedeztek és felfedeztek egy hullámos mintát, melyek hasonlóan egy-egy hold gravitációs hatásának eredményei lehetnek.

Azért sem sikerült eddig ezeket a holdakat észrevennünk, mert nagyon parányiak. Jelenleg 4-14 kilométerig becsülik az átmérőjüket, így nem csoda, ha eddig elkerülték figyelmünket.

Az összes eddig ismert Uránusz körül keringő holdnál kisebbek lehetnek, és akkoriban, mikro a Voyager arra haladt, nem érzékelhette műszereivel.

A két feltételezett hold egészen sötét lehet, legalábbis szomszédjaik színéből kiindulva. Az Uránusznak nem csak a gyűrűi sötétek, de a régióban található kis holdak többsége is.

Az elkövetkező időszakot most a csillagászok annak fogják szentelni, hogy megtalálják és felvételeket készítsenek ezekről a holdakról, hogy 100%-ig bebizonyítsák létezésüket.

hihetetlen csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 50458





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet