Kétezer éves piramisokat találtak

2015. szeptember 18., péntek




Tizenhat új afrikai piramist fedeztek fel angol régészek a Kusita Királysághoz tartozó temetőben, a szudáni Gematon ősi városának közelében. Az épületek valószínűleg az uralkodókhoz közel álló személyek számára készültek.

Az első vizsgálatok szerint mintegy 2000 évesek azok a piramisok, amelyeket most fedeztek fel a szudáni Gematon ősi városa mellett – olvasható a Live Science tudományos portálon. A metropolisz temetőjét 1993 óta vizsgálják, és már korábban is találtak ott piramisszerű építményeket.

A 16 sírhely közül 6 kőből, 10 pedig sártéglából készült.

A sírrablók megelőzték a régészeket

A piramisokat a Kusita Királyság idején emelték – ez a birodalom Núbiában, a mai Szudán északi részén létezett a Kr. e. 9. század és a 4. század között. A Gematon mellett található temető sírjainak nagy részéhez nem tartozik ilyen építmény, legtöbbjüket háromszög alakú kőtáblával vagy kisebb kövekkel fedték le. Néhány sírhely jelöletlenül maradt, vagy az évszázadok alatt sírrablók áldozatává vált.

2000-eves-piramisok

13 méteres a legmagasabb

A most megtalált piramisok közül a legnagyobb 10,6 méteres, a régészek szerint fénykorában 13 méter magasra törhetett. A nagyobb építményeket tehetős emberek számára építhették, míg a kisebbeket gazdag, de annyira nem befolyásos személyeknek emelhették.

Egyiptomi istenek is megjelennek

A sírokban kerámiákat, valamint egy áldozati táblát találtak, utóbbit Ozirisz és Ízisz képe díszíti. Bár ezek egyiptomi istenek,

több más egyiptomi mitológiai alakkal együtt gyakran szerepelnek a kusita ábrázolásokon.

Ez az áldozati tábla mindenképpen királyhoz közel álló személyhez tartozhatott.

Csak egy piramis maradt érintetlen

A piramisok nagy részét egyébként az évezredek során szinte teljesen kifosztották a sírrablók. Az egyetlen épen maradt sírhelyen 100 kerámiát találtak, valószínű, hogy itt az aranytárgyak hiánya miatt nem kutakodtak a tolvajok. A sírban három csecsemő maradványait is megtalálták.

rejtély rejtélyek egyiptom


Megtekintések száma: 13079





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet