​Kiakadt a lengyel ex-miniszter: „Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak” - írta Deutschnak

2020. április 26., vasárnap




Radoslaw Sikorski, volt külügyminiszter ezt írta: 

„Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?”

Komoly adok-kapok ment az elmúlt hetekben a magyar és a lengyel sajtóban, aminek elindítója Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének kemény kritikája volt Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben, amiben azt írta, hogy „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”.

Schmitt, aki amúgy a Fidesz értelmiségi holdudvarában megbecsülésnek örvend, ultrakonzervatív jogtudós volt, a náci párt tagja, és a hitleri diktatúra híve.

Ezután a magyar jobboldali sajtó egy régi kamuhírt elővéve náci szimpátiával vádolta meg Tusk nagyapját. A lengyel sajtó egy része szerint a magyaroknak bocsánatot kéne kérnie a lengyel politikustól, míg egy hírportál azt írja, Tusknak kellene bocsánatot kérnie a magyaroktól.

Most a Fideszhez hasonlóan néppárti, lengyel európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter, Radoslaw Sikorski intézett nyílt levelet Deutsch Tamáshoz, a magyar EP-küldöttség vezetőjéhez, amelyben azt írja:

„Évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk.”

Sikorski levelében leszögezi, hogy Tusk nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták hasonlóan játszanak rá a társadalmuk megosztottságára, ami kellemetlen múltbéli időket idéz fel.

„Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?”

- írja kemény közleményében a konzervatív lengyel politikus, amit a Népszava közöl. Majd hozzáteszi:

„Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és a benyalás Vlagyimir Putyinnak. Emiatt, és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink.

Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása.”

A volt miniszter levelét a következő sorokkal fejezi be:

„Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak. Tisztelettel csalódva: Radosław Sikorski”.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 15193





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet