Kicsinálja a kisdongók agyát a rovarirtó: brutális ütemben irtjuk a természetet a nagycégek tudtával

2020. december 22., kedd




Mégis mindenki hallgat róla, erről bezzeg nem beszél a mainstream média!

A bébi poszméhek elméletben a kaptárban fejlődés közben olyan védettek, mint az emberi babák az anyaméhben – csakhogy a felnőtt poszméhek behurcolhatnak a kaptárba olyan nektárt is, ami már rovarirtóval fertőzött, ami pedig nagyon káros lehet a kisdongók agyának fejlődésére – írja a Science Alert.

Az Imperial College London kutatói miniatűr CT-kkel vizsgálták meg a fiatal poszméheket, és kimutatták, hogy ha lárvakorukban rovarirtónak vannak kitéve, az valószínűleg visszafordíthatatlan károsodást okoz az agyukban, ami azt eredményezheti, hogy nehezebben találja meg a táplálékot, ha később elhagyja a kaptárt.

„A méhkolóniák úgy viselkednek, mint óriási szuperorganizmusok, így ha bármilyen méreg eléri a kolóniát, annak van esélye károsítani a lárvákat is” 

– írta egy sajtóközleményben Richard Gill ökológus, a kutatásról szóló tanulmány egyik szerzője.

Ez arra az esetre is vonatkozik, ha a fiatal poszméheket rovarirtótartalmú eleséggel etetik, ilyenkor a dongó egyes agyterületei visszamaradnak a fejlődésben, és felnőve kisebb és rosszabbul működő agyuk lesz, ami később sem visszafordítható vagy javítható folyamat. 

A kutatók szerint ez az első olyan kutatás, ami a rovarirtók fiatal poszméhekre gyakorolt hatásait vizsgálja.

A brit kutatásban neonikotinoidokat tartalmazó szerekkel hígított nektárral etették egy kolónia lárváit, majd megfigyelték, hogyan viselkednek, ha felnőnek és kirepülnek. Ilyenkor kétszer tesztelték őket: 

Egyszer három nappal az első kirepülés után, aztán 12 nappal a felnőtté válás után. Az eredmények nem túl kecsegtetők: mindkét mérésnél az jött ki, hogy

a dongók komoly fejlődési lemaradással rendelkeznek az egészséges állatokhoz képest.

A CT-vizsgálatokkal a kutatók több mint száz méh agyát nézték meg, és megállapították, hogy mindegy, mikor kerül kapcsolatba a rovar a rovarirtóval, az mindenképpen hat az agyműködésére és az agya méretére is.

Ami még rosszabb hír: a rovarok rá is tudnak szokni a rovarirtós nektárra, korábban mi is írtunk már róla, hogy az emberi nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálékra: 

Minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak. 

Mindez pedig azt jelenti, az eddig véltnél jóval nagyobb a kockázata annak, hogy káros rovarirtó által szennyezett nektár kerül be a méhkolóniákba.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 22927





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet