Kiderülhet, miért immunisak a koronavírusra a denevérek

2020. július 26., vasárnap
Genetikai vizsgálatok segítségével tanulmányozzák a kutatók, hogy a denevérek miként tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírusokat.

Egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport tagjai hat denevérfaj, köztük a nagy patkósdenevér, a nílusi repülőkutya és a közönséges denevér genomját (azaz a szervezetének teljes örökítő információját) határozták meg azáltal, hogy meg tudták állapítani a DNS építőköveinek sorrendjét.

A kutatók összevetették a denevérek genetikai rajzát 42 másik emlősével, hogy meghatározzák, hol is helyezkednek el a denevérek az "élet fáján"

- írja a BBC hírportálja.

A University College Dublin professzora, Emma Teeling szerint a denevérek egyedi immunrendszerük révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírusokat.

A repülő emlősök immunválaszának megértése és lemásolása segítheti a különböző vírusok, köztük a COVID-19 elleni hatékony kezelések kidolgozását.

A koronavírusok eredeti hordozóinak a denevéreket tartják, ám míg ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak.

Teeling szerint a denevérek genomjának tanulmányozása segíthet azonosítani azokat a genetikai megoldásokat, amelyeket hasznosítani lehet majd az emberi öregedés és betegségek elleni harcban.

„Ezek a változások közrejátszhatnak a denevérek lenyűgöző immunitásában és a koronavírusokkal szembeni ellenállóképességükben” - mondta Michael Hiller, a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet munkatársa.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint

a vírusos fertőzések nagy részénél nem maga a vírus jelenléte vezet halálhoz, hanem a szervezet immunrendszere által adott akut gyulladásos válasz. A denevérek azonban képesek ezt kontrollálni: noha megfertőződnek, nem mutatják a betegség látható jeleit.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7597

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet