Kiderült, hogy a zöld tea egyik összetevője javítja a Down-szindrómások agyi tevékenységét

2016. június 7., kedd




Remény a Down-szindrómásoknak? Egy új felfedezés igazolta, hogy a zöld tea egyik összetevője nagymértékben képes javítani a betegek agyi aktivitását. Az évtized végéig akár nagy hatású gyógyszer is készülhet belőle.

Kognitív stimulációval kiegészülve javíthatja a Down-szindromások agyi tevékenységét a zöld tea egyik összetevője spanyol tudósok vizsgálatának előzetes eredményei szerint.

A The Lancet Neurology című brit tudományos folyóiratban kedden megjelent tanulmányukban a szakemberek arról írtak, hogy az egy évig tartó klinikai tesztek eredményeként jelentősen javult a résztvevők érzékelő- és emlékezőképessége. 

"Ez az első alkalom, hogy hatásosnak bizonyult a kognitív képességeikre irányuló kezelés" – írták az Instituto Hospital del Mar de Investigaciones Médicas (IMIM) és a Centro de Regulación Genómica (CRG) tudósai, akiknek

eredményeit a kutatástól független szakemberek is sokat ígérőnek tartják.

zold-tea

Ugyanakkor tény, hogy a Down-szindrómás betegek esetében nehéz mérni az intellektuális képességek javulását, éppen ezért pár szakember óvatosságra int, azonban ha a jövőben a utatásokat erre az irányra összpontosítják, akkor képesek lehetnek egy olyan gyógyszert előállítani, mely

nagymértékben képes lesz majd a Down-szindrómások agyi tevékenységét növelni.

A barcelonai szakemberek a zöld tea epigallokatechin gallate (EGCG) nevű összetevőjének tulajdonítják a kedvező hatást. Az EGCG javítja az agyban lévő idegsejtek együttműködését.

A vizsgálatba 84, 16 és 34 év közötti Down-szindrómást vontak be, a csoport egyik fele a kognitív stimuláció mellé ECGC-t tartalmazó, a másik fele viszont az összetevő nélküli készítményt kapott.

down-szindromas-gyermek

Egy év után az első csoport tagjai jelentősen jobban emlékeztek szavakra és képekre, és jobban tudtak alkalmazkodni környezetükhöz.

A pozitív hatások fél évvel a tesztek után is észlelhetők voltak.

A Down-szindróma hozzávetőleg minden ezredik embert sújtja. A 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre, értelmi fogyatékossággal jár, és különböző testi rendellenességekkel társulhat.

Remény a Down-szindrómásoknak?

A tanulmány egyik vezető szerzője, Mara Diersson hangsúlyozta, hogy a készítményegyelőre nem jelent gyógymódot a Down-szindrómára, ugyanakkor a felfedezés ereje abban rejlik, hogy először voltak képesek tudományosan igazoltan kedvezően hatni a kórra valamilyen természetes anyaggal.

A jövőben, talán még az évtized végéig olyan gyógyszert állíthatnak belőle elő a gyógyszerészek és a kutatók, mely olyan nagymértékben lehet képes javítani az agyfunkciókon, hogy

azok a Down-kóros betegek, akik szedik majd a gyógyszert, akár 30%-kal "okosabbak" lehetnek majd.

down-szindroma

Egyre több olyan kutatás létezik, melyek eredményeket értek el a betegség kezelése területén. Egy másik kutatás nemrégiben hasonlóan szenzációs kísérletet hajtott végre:

képesek voltak a Down-szindrómát okozó extra kromoszómákat lekapcsolni egy sejtben, vagyis lényegében vissza tudták fordítani a betegség lefolyását.

Sajnos még csak sejtszinten voltak képesek ezt megtenni, még jó néhány év kell majd ahhoz, hogy ezt többsejtű közegben. megnehezíti a kísérleteket az, hogy állatokon nem tudják elvégezni a szükséges kutatásokat, mert a Down-sindróma kifejezetten az emberi szervezetet érintő állapot.

Még hosszú az út addig. Óvatosan kell hozzáállni a felfedezéshez, mégis hatalmas bizakodás övezi már az orvosok körében is a kutatásokat.


Megtekintések száma: 2774





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet