​Kiderült, hogyan befolyásolja a járvány az álmainkat

2020. október 26., hétfő
Nincs egyedül, ha furcsa álmai vannak, amióta a járvány elkezdődött. Az emberek elárasztották a közösségi médiát a különös álmaikról és ijesztő rémálmaikról szóló beszámolókkal. A kutatók most magyarázattal szolgáltak a jelenségre.

A jelenség különösen ijesztő lehet a Stephen King rajongók számára, akik olvasták az író Végítélet című regényét. A történet egy világméretű apokaliptikus járványról szól, ahol a túlélők azonos természetfeletti eseményről szóló álmot kezdenek látni.

Természetesen létezik sokkal racionálisabb magyarázat arra, miért vannak lidércnyomásos álmaik az embereknek egy járvány idején. Igazából az lenne a furcsa, ha az emberek nem tapasztalnának több lidérces álmot, amikor fokozott stressz nehezedik rájuk a hozzátartozóik miatti aggódás és az új vírus miatti korlátozások következtében súlyosbodó gazdasági helyzet és szociális elszigetelődés következtében.

Deirdre Barrett, a Harvard Medical School tanára elhatározta, hogy nyomon követi, hogyan változnak az emberek álmai annak tükrében, ahogy a nemzetközi egészségügyi válság fokozódik.

„Korábban már tanulmányoztam mások álmait, amelyeket olyan krízishelyzetekben láttak, mint a 9/11-es események, a kuvaiti válság, valamint náci koncentrációs táborok álombeszámolóit" – mondta Barrett a PsyPost nevű folyóiratnak. „Így tehát, amint elkezdődött a pandémia, rögtön érdeklődni kezdtem, hogy kiderítsem, mennyire hasonlóak ezek a más krízisekben látottakhoz, és feltárjam az esetleges eltéréseket."

Március 23. és július 15. között 2888 résztvevőt kért meg arra, írják le álmaikat a járvány alatt. A 9000 tenulmányozott álmot osztályozta a gyakoriaktól (pl. „lenéztem a hasamra és kék csíkokat láttam, amiről álmomban tudtam, hogy a Covid-19 fertőzés első jele") az egész furcsákig (pl. „egy hatalmas antitest voltam" vagy „olyan dühös voltam a Covid-19 miatt, hogy ez szupererőt adott nekem és az összes vírust megtámadtam magam körül, egész feldobva ébredtem).

Az álmok rendezésekor azonban kirajzolódtak mintázatok, többek közt az, hogy kit mennyire érintettek az álmokban átéltek, és nagy különbségek voltak a járvány előtti álmokhoz képest.

„A Covid-19-re léteznek nagyon jellemző metaforák az álmokban" – írja Barrett új könyvében a Pandémiás álmokban (Pandemic Dreams). „Bogárszerű lények vagy láthatatlan szörnyek támadnak az álmodóra. Ez azt tükrözi, hogy ez a válság kevésbé látható vagy konkrét, mint mások amikkel szembe kellett néznünk."

A Dreaming folyóiratban megjelent új tanulmányához Barrett szövegelemző programot használt az álmok elemzéséhez és kategorizálta ezeket: pozitív érzelmek, negatív érzelmek, düh, nyugtalanság, szomorúság és a testtel, egészséggel vagy halállal kapcsolatos álmok szerint.

Mint várható volt, a stressz alatt lévő embereknél sokkal több negatív érzelem kapcsolódott az álmokhoz a járvány idején. Érdekes azonban, hogy a nőknél ez a különbség kifejezettebb volt, mint a férfiaknál.

Barrett elismeri tanulmányának korlátait (például azt, hogy sem a nemzetközi adatok elemzése, sem az időbeliség szerinti értékelés nem szerepel benne), de folytatni kívánja a felmérést, azért, hogy tanulmányozhassa, miként változnak az álmok a járvány folyamán.


Megtekintések száma: 25535

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet