​Kiderült: jót tesz a szívnek a csokoládé

2020. augusztus 6., csütörtök
A heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát egy új tanulmány szerint.

Az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent tanulmány szerint még egészségesebb a csokoládé, mint azt eddig gondoltuk.

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára. 

Azt akartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás és a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálták.

A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal, akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.

A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL - szintjét - magyarázta a kutató. Elmondta, hogy nem vizsgálták, milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás.

Éppen ezért Krittanawong óv a túlzott csokoládéfogyasztástól.

„A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem.

A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében” - magyarázta.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 29836

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet