Kígyó méretű földigiliszta borzolta a kedélyeket Nagy Britanniában!

2016. november 5., szombat




Rejtély övezi azt a gigantikus földigilisztát, melyet Nagy Britanniában találtak. Az elképesztő méretű giliszta közel 26 grammos, és 40 centi hosszú volt, ezzel pont akkora volt, mint egy kisebb kígyó!

Egy óriási földigiliszta megtalálásának híre borzolta fel a kedélyeket a briteknél, de a világsajtó is felfigyelt a különös felfedezésre.

Különös felfedezés

Elképesztően csúf lényre bukkantak ugyanis a kutatók, melyet el is neveztek Dave-nek. Dave egy egyszerű földigiliszta volt, ám olyan impozáns méretekkel rendelkezett, hogy a tudósok még nem is láttak hozzá foghatót.

A Lumbricus terrestris fajba tartozó élőlény 26 grammos súlyú, és 40 centiméter hosszú volt. Épp akkora, mint egy kisebb kígyó. Soha ekkora földigilisztát nem jegyzetek még fel a világtörténelemben.

A gilisztát az angliai Cheshire egyik veteményében találták meg, azonban a kíváncsi emberek elpusztították a lényt, így azt már csak holtában tudják vizsgálni a biológusok.

A lény a veteményeskertbe rengeteg óriási földalatti „folyosót”, üreget fúrt magának, és a kutatókat zavarba ejtette a giliszta elképesztően nagy mérete.

Rejtély, hogy miért nőtt ekkorára

Emma Sherlock, a Londoni Természettudományi Múzeum szakértője is alaposan meglepődött, amikor kezébe vette a gigantikus gilisztát tartalmazó dobozt.

„Amikor kinyitottam a ládát, teljesen meghökkentem az állat méretén. Amellett, hogy hihetetlenül hosszú volt, kétszer annyit nyomott, mint egy átlagos, vadon élő földigiliszta. Súlya megegyezett egy kisebb tábla csokoládé súlyával" – mondta Sherlock a BBC-nek.

Azóta több biológus, és kutató is megvizsgálta a szokatlan leletet, de senki sem tudta megmondani, hogyan, és miért nőhetett meg ekkorára az állat.

Egyesek szerint talán valamiféle genetikai mutáció állhat a háttérben, azonban ez esetben ez azt jelentené, hogy lennie kéne még hasonlóan nagy gilisztáknak akár a térségben, akár a világ más szegleteiben, ilyeneket azonban korábban nem találtak.

A korábbi rekordtartó egyébként egy skót földigiliszta volt. A Small-szigetek egyik tagján talált „bestia" testhossza elérte a 39,6 centimétert.

Más szakemberek úgy vélik, hogy talán a globális éghajlat változás van hatással a földigiliszták méretére, az utóbbi néhány évtizedben ugyanis azt már megfigyelték, hogy az élőlények egy részének a mérete elkezdett nőni, még ha ez a növekedés nem túl számottevő is.

Megint mások különös genetikai kísérleteket sejtenek a háttérben, és szerintük Dave ékes bizonyíték rá, hogy különféle titkos kutatólaborokban olyan kísérletek folyhatnak, amikről nem tud a közvélemény.

hihetetlen természet állatvilág rekordok rekord


Megtekintések száma: 47752





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet