​Kihalás szélén a csimpánzok: tragédia következhet be éveken belül

2020. november 28., szombat
Szomorú hír látott napvilágot!

Guinea délkeleti részén, Bossou közelében él egy apró csimpánzközösség, amely különleges eszközhasználata miatt régóta foglalkoztatja a kutatókat. 

 Az állatok köveket használnak kalapácsokként, illetve üllőkként, hogy magokat törjenek fel – az ember legközelebbi élő rokonánál ennél fejlettebb eszközhasználatot még nem dokumentáltak.

A Bossou-i törzs egyedszáma azonban drámaian lecsökkent. 

A populáció az erdőirtás miatt elszigetelődött a többi csimpánztól, így a szomszédos csoportok sem jelenthetnek segítséget a fennmaradásukhoz.

Aly Gaspard Soumah, a Bossou-i Környezetkutató Intézet munkatársa szerint ugyanakkor most felcsillant a remény – írja a Phys.org.

Múlt héten a szakértő megpillantotta a csoport utolsó termékeny nőstényét, Fanle-t, hasán egy kölyökkel.

Három nappal később távcsöves megfigyeléssel azt is sikerült igazolni, hogy a kicsi egy nőstény.

A Bossou-i csimpánzok a helyi emberekkel is jó kapcsolatot ápolnak. 

A környék lakói úgy vélik, hogy a majmok őseik reinkarnációik, éppen ezért nemcsak a területen és forrásokon osztoznak velük, hanem harcosan védik is őket. Soumah szerint a helyi közösség minden tagja kitörő örömmel fogadta a kölyök születését.

2003-ban a csimpánzok csoportja még 21 egyedből áll, ekkor azonban egy influenzajárvány miatt több példány is elpusztult. Idén már csak három hím és három nőstény alkotta a közösséget. 

Az új kölyök reményt adhat, igaz, önmagában nem lesz elegendő a csoport megvédéséhez.


Megtekintések száma: 24290

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet