​Kihalás szélén álló állatot klónoztak

2020. október 15., csütörtök




A két hónapos Kurt, a Przsevalszkij-ló első ránézésre éppen olyan mint fajtársai, valójában azonban egy nagyon különleges, klónozás révén megszületett egyed 

– írja a Phys.org

A szakértők bíznak benne, hogy a csikó új reményt adhat a kihalás szélén álló vadlovak számára.

A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen élő alfaja, amely eredetileg a közép-ázsiai sztyeppéken volt honos. 

Az állat egykor kihalt a természetben, utóbb viszont a tenyésztési programoknak köszönhetően sikerült növelni az egyedszámot, és visszatelepítések is történtek. A becslések alapján a súlyosan veszélyeztetett állat populációja jelenleg mintegy 2 ezer példányból áll.

A San Diegó-i Egyetem csapata Kurtot az 1980-as években egy csődörtől begyűjtött bőrsejtek alapján klónozta – a sejteket egy több mint 1100 faj és alfaj mintáit tartalmazó „fagyasztott állatkertben” tárolták. 

Oliver Ryder, az intézmény genetikai igazgatója szerint a módszerrel visszahózhatóak a génállomány egyébként elvesző elemei.

Bár az alfaj megóvásáért az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek, problémát jelent, hogy az alacsony egyedszám miatt csökken az állatok genetikai sokfélesége, ami hat az alkalmazkodó-képességükre is. 

A kutatók úgy gondolják, hogy a már elpusztult példányoktól vett mintákat felhasználva, klónozással javíthatnak a helyzeten.

A projektben a San Diegó-i Állatkert mellett egyéb intézmények is részt vesznek.

Az 1980-as években begyűjtött egyik sejt segítségével megtermékenyítettek egy petesejtet, ezt pedig egy kancába ültették be. 

Kurt augusztus 6-án született. A cél az, hogy a példányt később felhasználják a tenyésztési programokban.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2809





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet